Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-09-19, 15:02   #260
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

jendak zmieniłam temat... KOMIKS JAKO ZJAWISKO KULTURY MASOWEJ. PRZEDSTAW NA WYBRANYCH PRZYKŁADACH.
Plan mam taki: najpierw "wgryźc się" w kulturę masową, zrozumieć dokąłdnie pojęcie, a potem wziać się za komiksy i wybrac takie, któe będa do tematu pasowały.
Rozmawiałam o tym troche z polonistką (temat nie jest łatwy, ale zaje***y ) o tym, jak ma matura wygladać. Może komuś się przyda kilka wskazówek z dwuminutowej rozmowy
Halo halo macie jakieś złote rady?

Czy temat potraktować jako tezę, którą muszę udowodnić, czy mogę z nią polemizować?
To już zależy od Ciebie. Wiadomo, teza postawiona w temacie skądś się bierze i nie możesz jej zaprzeczyć, bo to byłaby nieprawda. Warto jednak ukazać inne aspekty problemu, nie tylko te przedstawione w temacie- ale nie zapominaj, ze na tym masz się skupić przede wszystkim.

Jak ma wyglądać literatura podmiotu?
Są to pozycje na których oprzesz swoją prezentację (i tu jest właśnie problem, jak ma wyglądać literatura w przypadku tematów nieliterackich, bo jakoś ciężko mi było sobie wyobrazić: "Garfield- nr 07/07, Kaczor Donald- nr 45/1998, Asterix i Obelix kontra Cezar, etc.. okazuje się ze tak ma wyglądać

Czy komisja musi znać moją literaturę podmiotu?
Tak (hahahahahahahah już to widze, jak Prof. A.Z. czyta "garfielda"

Czy komisja będzie zadawała pytania dotyczące literatury podmiotu?
Najczęściej tak, ale to, z czego pyta komisja, to już od komisji zależy
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora