Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Różnice między 'strachem przed dentystą' a 'fobią dentystyczną'
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-10-26, 17:30   #2
berenka
Zadomowienie

Dot.: Różnice między 'strachem przed dentystą' a 'fobią dentystyczną'

Cytat:
Napisane przez Divine_Intervention Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Panie i Panów

Jestem studentem kierunku lekarsko-dentystycznego i na ostatnich zajęciach z psychologii klinicznej dostaliśmy od naszej prowadzącej listę zagadnień, na temat których moja grupa ma przygotować serię prezentacji - mi przypadło odpowiedzieć w krótkim wystąpieniu na pytanie zawarte w tytule tego wątku.
Podczas poszukiwania źródeł informacji trafiłem na to forum i po krótki przejrzeniu zdałem sobie sprawę, że Wasza społeczność jest dosyć aktywna i być może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc - w końcu prezentację, która w założeniu ma przedstawić emocje ludzi podczas wizyty u dentysty lepiej przygotować bazując na faktycznych relacjach pacjentów, niż wpisie na wikipedii .

Jeżeli nie godzi to w Waszą prywatność byłbym wdzięczny za wszelkiego rodzaju informacje - jak objawia się Wasz strach/fobia przed dentystą, jakie emocje Wam towarzyszą przed/w trakcie wizyty, czy taki stan rzeczy miał miejsce od zawsze czy jest to efekt jakichś przykrych wydarzeń z przeszłości etc. etc.

Przepraszam, jeśli wątek został utworzony w niewłaściwym dziale, jednakowoż pytając o emocje ludzi uznałem za właściwsze umieszczenie tego w dziale 'Intymne' niż 'Szkoła'.
Poza tym tutaj chyba jest większy ruch (patrząc na ilość wątków)

Pozdrawiam
Mysle,ze spokojnie moglbys skorzystac z google, albo podstawowej ksiazki traktujacej o psychologii strachu.
Zaczynasz od roznicy miedzy strachem a fobia i uwidaczniasz to na przykladzie dentysty (w sumie taki tez jest cel). Wlasciwie nikogo do tego nie potrzebujesz, gdyz akurat kwestia dentysty jest czesto poruszana wszedzie jako najlepszy przyklad z mozliwych. Poniewaz jak tu Ci zaczna ludzie sypac przykladami, to najpierw bys musial ich sam zdiagnozowac czy masz do czynienia akurat ze zwyklym strachem czy juz fobia. Obie rzeczy bazuja na strachu i wstydzie, obie moga powstac na skutek przykrych przezyc z dziecinstwa (chociaz i to nalezy rozpatrywac indywidualnie), po prostu nad druga ciezej zapanowac (czyli wcale sie nie da, bez ingerencji psychologicznej), przy fobii mozna spokojnie zejsc na zawal z samego strachu. Zapewne o tym wiesz. W sumie dziwie sie,ze potrzebujesz konkretnych przykladow (jest to wymagane?), bo sam moglbys spokojnie, w oparciu o podstawy, je wymienic. I bedzie to bardziej adekwatne niz spisanie czyichs slow (chyba,ze ktos Ci diagnoze lekarska spisze). W jednym i drugim przypadku zazwyczaj sie rozumie,ze ten strach(ten az taki strach) jest (poniekad) irracjonalny,po prostu w drugim przypadku nie da sie tego zracjonalizowac, kiedy momentalnie dostaje sie paniki.

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

W skrocie chodzi mi o to,ze jezeli potrzebujesz przykladu zywego, to na pewno zostalo to juz gdzies opisane na bank i dziwie sie,ze jeszcze nie znalazles.

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

A wiesz jakie sa roznice i po prostu chcialbys,aby ktos za Ciebie to zgrabnie ujal czy nie znasz roznic?

bo kolejna roznica to taka,ze ludzie z fobia ciagle o tym mysla,a Ci co po prostu sie boja, to akurat wtedy jak maja pojsc na wizyte. Pomijam fakt oczywisty,iz czlek z fobia dobrowolnie nie pojdzie na fotel.
I oczywiscie strach dotyczy tych samych rzeczy w obu przypadkach, obawa przed samym dentysta, wlasna reakcja na to,co bedzie robione, uduszeniem nawet, zadlawieniem. Kazdy ma wlasny scenariusz wydarzen, ale tylko ten z fobia w niego wierzy.
berenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując