2015-10-27, 12:50
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XV
Cytat:
Napisane przez Minai
Mam nowy dylemat.
Otóż orto mi od samego początku mówił, że górne zęby mam bardzo nachylone do tyłu i że trzeba je wychylić w przód. No i wychylają się, bardzo się wychylają. Przypomnę, że mam duży tyłozgryz. No i właśnie. Górne poszły już niesamowicie do przodu, jak dla mnie to aż dziwne jest że tak powinny być 'wywalone' do przodu. No ale skoro miałam całe życie je w tyle, to tak mi się wydaje. Ale dolne, póki co bez aparatu, zostały bardzo z tyłu. Jak mam zaciśniety zgryz to między górne a dolne zęby prawie mogę wsadzić mały palec. I to strasznie niewygodne jest w gryzieniu, bo żeby coś odgryźć to muszę sztucznie wyciągnąć żuchwę do przodu. Ja wiem, że jak założę dół + wyciągi to pewnie się zmieni, ale irytuje mnie to, a na dodatek ta niepodpięta dwójka blokuje mi dolne zęby i cały dół opiera mi się o górę na tej dwójce. I w ogóle to zaczynam wyglądać jakbym tej dwójki w ogóle nie miała:P Jak się położę spać to czy leżę na placach czy na boku to otwierają mi się przez to usta. Jeszcze trochę to w ogóle będę chodzić z otwartymi ustami.
W sumie nie chcę żadnej rady, tak tylko wylewam swoje przemyślenia, nie spodziewałam się takich efektów. W związku z tym, mimo że tak narzekacie na wyciągi, nie mogę się już doczekać 30 listopada, kiedy założę dół i będę miała wyciągi i mam nadzieję podpiętą dwójkę.
|
Miałam podobnie, górne jedynki mocno cofnięte, jak się wyprostowały to byłam przerażona (jakieś ogromne się wydawały i własnie tyłozgryz się większy wydawał), ale skończyło się jak założyłam dół i podwyższenia na 6stkach. Teraz nawet mi widać dolne zęby jak się śmieję, wcześniej było widać tylko górę. Mam też w planie wyciągi.
Cytat:
Napisane przez AllureSensuelle
Mam 27 lat, nie biorę żadnych leków. Mój ortodonta to jeden z niby najlepszych to jest klinika Elektoralna. Za jeden łuk płaciłam 5 tysięcy. Na wizyty chodzę co 2 miesiące. Mam teraz założone elementy żeby zęby się rozeszły takie sprężyny między jedynką i trójką ( bo na dwójce w ogóle nie mam zamków)
Może zapytam inaczej. Po jakim czasie leczenia zęby stanęły wam w łuku? U mnie dopiero dwójki się zrotowały bo były trochę bardziej wybite ku górze i one stanęły w łuku. Ale dwójki które są jakby pionowo do reszty zębów nadal są na takim samym miejscu. Ortodontka mówi że nie zakłada zamka bo jeszcze nie ma miejsca w łuku na te zęby ale to już tyle czasu że nie wiem co z tym zrobić.
|
Ale drogo!! Obyś była zadowolona z efektów leczenia. Z tym kiedy zęby ułożą się w łuku chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo składa się na to wiele czynników - każdy przypadek inny.
Cytat:
Napisane przez calliope86
Dziewczyny zauważyłam, że szczoteczka mi nie domywa dobrze zębów pomiędzy przedtrzonowcami po obu stronach gdzie mam założone te blokady na drucie (kuleczki)  . Może szczoteczka jednopęczkowa by mi się przydała żeby tam dotrzeć? Albo końcówka interspace do elektryka? Co jest lepsze? 
|
zdecydowanie polecam interspace do elektrycznej, ale z tego powodu, że jednopęczkowej nie potrafie używać 
Cytat:
Napisane przez emememsik
Cały czas spada mi jedna gumka z bihelixa, już trzy razy byłam ją zakładać, ale ona wytrzymuje max kilka godzin  Więc już chyba jakoś wytrzymam bez niej, bo to nie ma sensu. Wczoraj orto mi powiedziała, że bihelix działa super i ściągnie mi go na następnej wizycie  Prawie podskoczyłam z radości, ale jak się okazało, że noszę go dopiero 2 ,5 tygodnia, to stwierdziła, że jednak na kolejnej. W każdym razie jeszcze tylko max. 1,5 miesiąca 
|
chyba miało być 2,5 miesiąca? Super, że efekty są zadowalające
|
|
|