Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zarobki w partnerstwie a podział kosztów
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-10-30, 15:01   #257
asvr
Zadomowienie

Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów

Cytat:
Napisane przez zdradzo Pokaż wiadomość
Albo jak będą dzieci, okaże się, że zabrakło pieluch, a wtedy z wyrzutem spojrzysz na niego i powiesz" teraz była twoja kolej na zakupy"

Dziwię się, jak dwoje dorosłych ludzi, którzy (zakładam) zamierzają spędzić ze sobą resztę życia może żyć w myśl powiedzenia "kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi". Dla mnie to nie do pomyślenia, naprawdę. Albo, że wybieracie tańsze wakacje, bo Ciebie nie stać. Elve zadała dobre pytanie.
W głowie mi się nie mieści, że dwoje poważnie traktujących się ludzi, dzielących strawę i łoże, może się tak rozliczać. W związku wszystko jest wg mnie wspólne: szczęścia, nieszczęścia, decyzje, plany, seks, a w końcu finanse.
W sumie jak tak myślę, to skoro w tej sferze żyjecie osobno, to czemu w innych też nie mogłoby tak być? Skoro każdy sobie rzepkę skrobie, to chyba nie trzeba konsultować decyzji, a o planach można tylko informować.

Nie chodzi mi już o wspólny wór, bo konta mogą być oddzielne, ale takie kurczowe trzymanie się, że MUSI być 50/50 dla mnie jest niezdrowe i nie prowadzi do niczego dobrego.
W innych nie chcemy by tak było. Po prostu on woli równać poziom do mnie bo jest oszczędną osobą. Może byłby problem gdyby nie był i np. chciał mieć wakacje po 30 tysięcy dwa razy w roku to nie wiem jakby wtedy było bo ja nie mam tyle pieniędzy ale ciężko gdybać jakby było póki co on sam nie lubi wydawać na swoje zachcianki również. Nasze tansze wakacje to czesto marzenie życia dla innych bo tak jak mówię i tak każdy z nas sporo zarabia.
My po prostu kupujemy na zmianę jedzenie jakoś nie wydawało mi się to dziwne :P Czy to oznacza liczenie się jak żydzi? a ciuchy i swoje sprawy każdy sam kupuje nie interesują mnie jego ubrania ani ile na nie wydaje.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

Edytowane przez asvr
Czas edycji: 2015-10-30 o 15:04
asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując