Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zarobki w partnerstwie a podział kosztów
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-10-30, 15:22   #265
asvr
Zadomowienie

Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów

Cytat:
Napisane przez ellen72 Pokaż wiadomość
I zawsze tak zupelnie naturalnie wychodzi, ze jego oszczednosc sprowadza sie do wydania akurat tylu pieniedzy, na ile stac Ciebie?
Tzn ja nie wiem ile on wydaje na co. Nie śledzę tego w żaden sposób. Na wyjazdy jezdzimy takie jakie ja wybiore a wybieram takie by było mnie stać.
On wcześniej oszczędzał więcej ale mu tłumaczyłam ze jesteśmy młodzi, że kiedy jak nie teraz podróże i dlatego zmienił troche nastawienie, ale nadal jest bardzo oszczędny.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Oszczędność to jedno a ułatwianie sobie życia to drugie.
CO innego np zrezygnować z czegoś co niepotrzebne by mieć więcej pieniędzy w razie potrzeby, a co innego np. kupować mniej bezpieczny samochód, bo tak taniej.

Tak samo zastanawia mnie kwestia tego na co Twój oszczędny TŻ pieniądze przeznaczy? Bo fajnie jest zbierać i oszczędzać ale z jakimś celem.
Będzie miał z tego emeryturę by i wtedy mieć wyższy standard życia? Da dzieciom (bo przecież nie Tobie).
A jak np. Ty będziesz niezdolna do pracy to będzie was utrzymywał, czy łaskawie udzieli pożyczki?
Mój samochód będzie bezpieczny - mówię szrota nie kupię.
A na co przeznaczy pieniązki nie wiem.
Tak samo nie wiem co on zrobi jak ja będe niezdolna do pracy - na taką sytuację się ubezpieczam, odkładam i inwestuję. Chciałabym sobie wtedy poradzić niezależnie czy z kimś będę czy nie.

"Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość."

asvr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując