2015-10-30, 15:22
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów
Cytat:
Napisane przez ellen72
I zawsze tak zupelnie naturalnie wychodzi, ze jego oszczednosc sprowadza sie do wydania akurat tylu pieniedzy, na ile stac Ciebie?
|
Tzn ja nie wiem ile on wydaje na co. Nie śledzę tego w żaden sposób. Na wyjazdy jezdzimy takie jakie ja wybiore a wybieram takie by było mnie stać.
On wcześniej oszczędzał więcej ale mu tłumaczyłam ze jesteśmy młodzi, że kiedy jak nie teraz podróże i dlatego zmienił troche nastawienie, ale nadal jest bardzo oszczędny.
---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------
Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu
Oszczędność to jedno a ułatwianie sobie życia to drugie.
CO innego np zrezygnować z czegoś co niepotrzebne by mieć więcej pieniędzy w razie potrzeby, a co innego np. kupować mniej bezpieczny samochód, bo tak taniej.
Tak samo zastanawia mnie kwestia tego na co Twój oszczędny TŻ pieniądze przeznaczy? Bo fajnie jest zbierać i oszczędzać ale z jakimś celem.
Będzie miał z tego emeryturę by i wtedy mieć wyższy standard życia? Da dzieciom (bo przecież nie Tobie).
A jak np. Ty będziesz niezdolna do pracy to będzie was utrzymywał, czy łaskawie udzieli pożyczki?
|
Mój samochód będzie bezpieczny - mówię szrota nie kupię.
A na co przeznaczy pieniązki nie wiem.
Tak samo nie wiem co on zrobi jak ja będe niezdolna do pracy - na taką sytuację się ubezpieczam, odkładam i inwestuję. Chciałabym sobie wtedy poradzić niezależnie czy z kimś będę czy nie.
|
|
|