2015-11-09, 07:55
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz.III
Cytat:
Napisane przez Mijanou
W takim razie błąd tkwi w samym szkoleniu, które takie "kwiatki" powinno wyeliminować. Względnie, takim ludziom powinien być przydzielony "do pary" jakiś doświadczony wolontariusz, który potrafi odsiać ziarno od plew. Czyli prawdziwą, niezawinioną biedę od biedy udawanej, czy biedy na własne zyczenie. Po prostu widać tu brak nadzoru i kontroli ze strony organizatora, skoro dopuszcza do takich przypadków. Oczywiście, wpadka może się zdarzyć, ale jeśli zdarza się zbyt często (a zdarza w przypadku SZP) to jednak cała akcja traci swoją wiarygodność.
|
Przydzielanie par to zadanie lidera. U mnie były pary mieszane - nowy plus doświadczony. Ale w wielu rejonach pary wolontariusze dobierają sobie sami na zasadzie "bo ja chcę z koleżanką".
Cytat:
Napisane przez wkropkizielona
Ja myślę, że w tym roku, podobnie zresztą jak i w poprzednich latach, najbardziej skorzystają wielodzietni beneficjenci MOPSu i innych organizacji pomocowych. Tym bardziej, że od nowego roku państwo spieszy z jeszcze większą pomocą (macierzyńskie dla bezrobotnych, 500 zł na dziecko).
Brakuje mi w tej akcji normalnych rodzin 2+2 a nawet 2+1 ale tacy z MOPS-ów i Caritasu zazwyczaj nie korzystają i nie ma kto ich zgłosić mimo, że żyją czasem na granicy ubóstwa.
Wolontariuszami są głównie młode osoby, które mało biedy w życiu widziały i jak napisała Bruised są jeszcze nie ogarnięte życiowo i w pewnym sensie oderwane od rzeczywistości i w tym tkwi sedno problemu SzP.
|
Te "normalne" jak napisałaś rodziny są często zgłaszane przez szkoły. Chociaż z drugiej strony szkoły często zgłaszają "samotnych rodziców", którzy samotni są tylko na papierze. U mnie w ubiegłym roku nie było żadnej rodziny zgłoszonej przez MOPS. A tak naprawdę rodzinę może zgłosić każdy. Nazwiska liderów są na stronie paczki, wystarczy dotrzeć do lidera i przekazać mu informację o rodzinie.
|