Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-11-09, 08:57   #487
favianna
Zakorzenienie

Dot.: Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów

Pracuje w Dublinie w tzw. biurze, mamy okolo 60% Irlandczyków, 30% Polaków i 10% z innych narodowości. Wcześniej mieszkałam w County Kerry i tez tak pracowałam. Mój Tz tez pracuje w biurze. Znam wielu Polaków którzy w Irlandii pokonczyli studia lub są w trakcie i wielu którzy maja office work.

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Lazurowewybrzeze Pokaż wiadomość
Mozesz sie nie zgadzac, a prawda jest jaka jest, nie oszukujmy sie. Nie ma tabunow Polek majacych tutaj swietna prace, najczesciej to dobrze jak Polka tu ma jakakolwiek prace. Tak samo jest i w Uk i w Irlandii i wszedziej i nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej. Te ze swietnymi pracami to wyjatki, juz czesciej zdarzaja sie jakies wlasne biznesy zalozone przez Polki, czesciej Polakow. Pisze o Polkach z Polski, a nie z pochodzenia. Poza tym wiekszosc Francuzow, woli zenic sie z Francuzkami tak jak wiekszosc Polakow z Polkami, wiekszosc Anglikow z Angielkami itd. Wiec, ze latwiej znalezc meza za granica, niz we wlasnym kraju, to bym nie powiedziala...
Cały worek stereotypów żeby usprawiedliwić ze samemu za mało się staralo.
Juz wyżej pisałam ile Polaków jest w biurze gdzie pracuje (powiedzmy ze biuro projektowe z około 150 osobami).
Mam znajoma Polke która wyszła za chorwata, jedna irlandke która wyszła za polaka i druga za slowenca. Znajoma Szwajcarka jest w związku ze slowencem również, filipinka zareczyla się z irlandczykiem, a w pracy tzta kolega litwin ożenił się z chinka, a wcześniej był w związku z irlandka.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując