2007-09-23, 00:54
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: GREEN CLUB - Pogaduchy przy zielonej herbacie :)
Cytat:
Napisane przez Fresa
Widzę,że Pani Prezes mnie wyręczyła w odpowiedzi  .
|
Tak.
Cytat:
Napisane przez Fresa
Przygodowe to lubię  ,już jesteś po seansie  ?
|
Jeszcze nie, ale może jutro obejrzę, bo teraz już nie mam siły. Skoro lubisz przygodowe to polecam Ci "Bibliotekarz 2", bo jedynki nie oglądałam.
Cytat:
Napisane przez Fresa
Oooo,to jest obowiązkowe?Super  .Przynajmniej można przejść bezpiecznie przez ulicę i być prawie pewnym,że żaden Burek za kostkę nie złapie  .
|
Tak słyszałam. Ale trochę poszperałam i znalazłam co nieco. 
http://bip.kprm.gov.pl/bip/showArtic...d=1268&typ=new
Cytat:
|
Przewidziano obowiązek wyprowadzania psa na smyczy lub w kagańcu, a psa rasy uznawanej za agresywną lub mieszańca tej rasy - na smyczy i w kagańcu. Ograniczy to przypadki pogryzień, wynikających z niedostatecznej wyobraźni właścicieli psów, którzy wyprowadzają zwierzęta bez podstawowego zabezpieczenia. Chodzi o to, aby ochronić osoby postronne przed skutkami ewentualnego ataku ze strony zwierzęcia. Właściciele psów, którzy nie zastosują się do tego obowiązku będą karani grzywną. Obowiązek ten dotyczył będzie jedynie miejsc położonych na terenie miast.
|
Jakie są to rasy?
Oto one. 
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1998/1051.htm
Cytat:
§ 1. Wykaz ras psów uznawanych za agresywne, zwany dalej "wykazem", obejmuje następujące rasy psów:
1) Amerykański pit bull terrier,
2) Perro de Presa Mallorquin,
3) Buldog amerykański,
4) Dog argentyński,
5) Perro de Presa Canario,
6) Tosa inu,
7) Rottweiler,
8) Akbash dog,
9) Anatolian karabash,
10) Moskiewski stróżujący,
11) Owczarek kaukaski.
|
Ale...Ten regulamin, który podałam jest raczej taki ogólny, bo to zależy również od miasta. Przeglądając artykuły w necie natrafiłam na różne regulaminy. Trzeba się zorientować jakie przepisy obowiązują w miejscu zamieszkania.
Poza tym- co prawda Collie oraz większość innych ras nie jest wymieniona wśród ras agresywnych, ale oczywiste jest, że wiele też zależy od danego osobnika.
Właściciel sam powinien wiedzieć (w przypadku ras nieagresywnych) czy powinien założyć kaganiec czy nie.
W przypadku tego Collie, Elittle sama chce zadbać o bezpieczeństwo innych, co jest rzecz jasna słuszne 
Cytat:
Napisane przez Fresa
Silvuś  ,wiesz dlaczego  .
Nie masz teraz żadnej psinki,prawda?
|
Wiem. 
Nie, nie miałam od tamtego dnia żadnego zwierzaka.
Może kiedyś, ale wątpię...
|
|
|