Dot.: kredyt na czyjeś dane lub skan dowodu osobistego
Jak przechodziłam do njumobile, to przyjechał do mnie kurier z umową. W rozmowie telefonicznej z konsultantką podałam swoje dane (które są na dowodzie), a kurier potrzebował tylko nr dowodu. Nie musiałam pokazywać dokumentu, wystarczyło wpisać w odpowiedniej rubryce. Adres do korespondencji można zmienić, więc nie widzę problemu, żeby podszyć się pod kogoś i wywinąć mu taki numer, a on nawet się nie zorientuje, że co miesiąc naliczają mu abonament.
Kiedyś czytałam, jak łatwo można wziąć na kogoś pożyczkę, ale teraz już nie pamiętam gdzie. Ale na pewno jest jakaś metoda. Co prawda te pożyczki są dosyć niskie (1000-1500), ale jak ma się dane kilkunastu osób, to już jest konkretny ''zysk''.
Znalazłam coś takiego: - Bo tak zwane parabanki czy niektóre firmy udzielające szybkich pożyczek nie wymagają nawet wizyty w placówce - mówi Sławomir Szorc, naczelnik wydziału do walki z przestępstwami gospodarczymi Komendy Miejskiej Policji w Opolu. - Taką pożyczkę można załatwić na telefon, wysyłając tylko skan dowodu osobistego do firmy, w której się o nią staramy.
Czas edycji: 2015-12-26 o 22:12
|