Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2015-12-28, 17:01   #910
20160901857
Konto usunięte

UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
A jak myślisz, czemu tak napisałam? To nowy kierunek, więc jest kierunkiem testowym i podejrzewam, że nikt nie wie, jakie faktycznie będzie zapotrzebowanie. Co można po tym robić- wiem, ale wszystko zależy od danych instytucji. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, że absolwenci będą super rozchwytywani, ani, że to kierunek gwarantujący bezrobocie.

Po drugie, nie wciskam, 'że super', tylko prostuję informacje dla niezorientowanych- studia to nie to samo co kilkugodzinny wykład dla innych kierunków. Co do zapewne przyszłego argumentu "to samo robi się na prawie"- zakres godzinowy jest mniejszy z niektórych przedmiotów, inne w ogóle nie są dostępne, a inne bardziej rozbudowane.

Nie będę kierunku zachwalać, ani krtykować, każdy studiuje co chce. Dziedzina jest ciekawa i myślę, że mając na siebie odpowiedni pomysł lub inny kierunek w zakresie nowych mediów/kultury/prawa/informatyki, może się to dobrze skomponować.

Nie mając ugruntowanej wiedzy prawniczej nie będziesz specjalistką od własności intelektualnej. Ta dziedzina jest bardzo trudna, ale żeby twoja wiedza i umiejętności praktyczne były nawet na średnim poziomie musisz mieć szeroką wiedzę chociażby z zobowiązań. Bez tego przerośnie cię średnio skomplikowana umowa o przeniesienie praw autorskich. Śmiem wątpić, że na PWI taką wiedzę zdobędziesz. Specjalizację to się robi mając dobre podstawy z wiedzy ogólnej.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując