2016-01-05, 13:15
|
|
Przyczajenie
|
przesuwanie się zębów po zdjęciu aparatu - pomocy!
Cześć, jestem nowa na forum, ale ponieważ tu zawsze duży ruch, to liczę na to, że ktoś mi odpowie.
Za 1,5 miesiąca mam wyznaczoną datę na zdjęcie aparatu ale póki co nie jestem zadowolona z efektu.
Moja ortodontka, gdy powiedziałam jej o co chodzi, stwierdziła że zakłada stałą retencję od dwójki do dwójki, a zęby przesuwają się jeszcze minimalnie przez około 6 miesięcy po zdjęciu aparatu i to z czego jestem niezadowolona - naprostuje się po zdjęciu aparatu. a chodzi o trójki (więc stała retencja ich nie obejmie), a konkretnie o jedną trójkę, która była poza łukiem, była ściągana i jest wciąż wyżej (moim zdaniem) niż druga trójka - czyli nie jest symetrycznie. nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że 2 i 4 zostały zbyt mało rozsunięte i ta trójka nie może się w pełni wepchnąć w szparę między nimi ("zakorkowała się" w najszerszym miejscu...trudno to trochę opisać).
dwa pytania:
1.czy ktoś z Was faktycznie coś takiego u siebie zaobserwował, że po zdjęciu aparatu zęby jeszcze się "lepiej" dopasowały i poprzesuwały?
2.czy zdarzało Wam się w trakcie leczenia konsultować sprawę u innego lekarza ortodonty?
czuję, że będę mocno niezadowolona, jeśli zostanie to tak jak jest, a jednak władowałam to (jak każdy) kupę pieniędzy. dlatego chciałabym, żeby było na tip top i zastanawiam się co w tej sytuacji powinnam zrobić. Uwierzyć na słowo? Przecież jak to się nie ustawi tak jak chcę po zdjęciu aparatu, to nikt mi go drugi raz za darmo nie założy 
dzięki z góry za odpowiedź!
|
|
|