Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jakie studia wybrać?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-01-11, 22:45   #6
morbidesse
Rozeznanie

Dot.: Jakie studia wybrać?

Cytat:
Napisane przez Paulina546 Pokaż wiadomość
Witam!
Chciałam na początku napisać, że chodzę teraz do 1 klasy liceum. Jestem w klasie prawniczo-ekonomicznej, gdzie moje rozszerzone przedmioty to: historia, wos i geografia.
Od września zaczęły się moje wątpliwości.
Chodzi o to, że przez całe gimnazjum planowałam iść do biol-chemu, a potem na stomatologię. Wmawiali mi to nauczyciele (dobre zarobki itp.)
Jednak nie jestem pewna czy chcę całe życie związać z tymi przedmiotami.
Od września zaczęłam się tym okropnie przejmować
Stwierdziłam, że wybiorę prawo.
Ostatnio odwiedził nas ksiądz. Gdy dowiedział się, że porzuciłam swoje wcześniejsze plany zaczął mi mówić, że "po prawie nie będę miała nic, ponieważ do tego potrzebne są "plecy". Mam przepisać się na biol-chem, bo to dobra decyzja."
Wpadłam przez to w straszną depresję. Wiem, że do zawodu stomatologa potrzebna jest pasja, której niestety nie mam.

Jestem w rozsypce. Cały czas zastanawiam się nad przepisaniem, myślę o tej mojej przyszłości non stop.

Wpadłam też na pomysł pójścia na studia ekonomiczne lub FiR + do tego na germanistykę (lubię j. niemiecki). Czyli na 2 kierunki.
Jednak na wszystkich forach piszą, że praktycznie po większości kierunków nie ma pracy

Bardzo chciałabym poznać waszą opinię. Sama już nie wiem z kim mogłabym o tym porozmawiać, a już mam dość zadręczania się.

Z góry dziękuję za wszelkie rady
Pamiętam jak ja zmieniałam plany milion razy Najpier humanistyczne kierunki, potem medyczne a koniec końców wylądowałam na prawie
Owszem, studia są ciężkie. Ale z samodyscypliną i zapałem dasz radę. Jak będziesz dobra w jakimkolwiek zawodzie to pracę będziesz miała. Nie idź na kierunek tylko dlatego, że ktoś Ci "każe".

„Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się.”
Winston Churchill

morbidesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując