2016-01-13, 04:38
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy jest na sali prawnik?
Cytat:
Napisane przez zlotniczanka
polecam spojrzeć na datę pierwszego postu.
ktoś się bawi w archeologa.
|
edit: oh no, a ja się tak rozpisałam!
Omyłki niestety zdarzają się i w takich sytuacjach albo można liczyć na dobrą wolę wierzyciela i/lub komornika i/albo trzeba udać się na wizytę u prawnika z kompletem dokumentów.
Skarga na komornika (prawdopodobnie, nie widziałam dokumentów) nic nie pomoże (nooo, chyba że to na skutek jego błędu nie zwolniono rachunku np. nie wysłał do banku stosownego pisma). On działa na podstawie tytułu wykonawczego i tak naprawdę nie musi interesować go omyłka (wczujcie się też w jego zawód, na pewno raz w tygodniu ma informację od dłużnika, "że to błąd, to nie on, a te graty w mieszkaniu to w ogóle nie jego, tylko brata ojca kuzynki").
Dobra wola wierzyciela i/lub komornika - wyjaśniasz pisemnie że to nie Ty, składasz wniosek o zwolnienie spod egzekucji rachunku bankowego w banku X (do wierzyciela dw komornika), wierzyciel się zgadza, komornik wysyła pismo do banku.
Brak dobrej woli - powództwo przeciwegzekucyjne (na pierwszy rzut oka i co do tego zajętego rachunku ale i warto zainteresować się samym tytułem wykonawczym; być może, jeśli to orzeczenie Sądu, referendarz nadający temu orzeczeniu klauzulę wykonalności, popełnił błąd i oprócz Twojego imienia i nazwiska wpisał i Twój nr PESEL).
Ja na Twoim miejscu poszłabym do prawnika. Od tego roku koszty przewidziane dla radców/adwokatów są wyższe, a młodych prawników na rynku jest co niemiara. Na pewno ktoś weźmie tę sprawę.
Edytowane przez krolowazimy
Czas edycji: 2016-01-13 o 04:40
|
|
|