Witajcie
Problem wygląda następująco - mam naturalną skórę, nie korzystam z żadnych balsamów itp. bo nie ma takiej potrzeby, skóra nie jest sucha po prysznicu (a używam zwykłego mydła) itp. ale mam poważny problem z trwałością perfum.
Cartier Declaration Soir Intense, Valentino Uomo, Kenzo Homme Night, Thierry Mugler A Men Ultra Zest, Givenchy Gentelman Only Intense, Prada Amber pour Homme, Prada Luna Rossa Extreme, Tom Ford Noir, Burberry Touch For Men, Bentley For Men Intense - bogata kolekcja przetestowanych perfum znanych ze swojej tytanicznej trwałości, na mojej skórze utrzymują się ok. 2-3 godziny! Skandal!
Postanowiłem coś z tym zrobić, przeczytałem w internetach, że perfumy bardzo dobrze trzymają się na tłustej skórze i w ekstremalnych sytuacjach można użyć wazeliny białej. No to szybka wyprawa do apteki, tubka wazeliny za złoty czterdzieści i ponowienie testów. Faktycznie, wydajność perfum skoczyła diametralnie, do 8 godzin! I dalej są wyczuwalne! Rekord należy do Kenzo Homme Night, które były dobrze wyczuwalne aż po 11 godzinach!
Jednak testy testami, a praktyka... no właśnie. Jak wszyscy dobrze wiemy, wazelina NIE WCHŁANIA się. Tworzy warstwę na skórze, którą z łatwością można zetrzeć i czar perfum pryska jak za machnięciem czarodziejskiej różdżki. Nie mogę ubrać żadnej koszuli, ba, nawet nie mogę ubrać kurtki, nic co mogło by wytrzeć wazelinę.
Więc wniosek jest taki, że faktycznie wygląda na to, że moja skóra jest zbyt sucha do utrzymywania perfum. Zacząłem znowu szukać rozwiązania i w końcu stanąłem przed wyborem wynikającym ze śledztwa - albo kupić krem nawilżający, a następnie pokrywać go kremem tłustym (nawilżyć skórę i zrobić warstwę ochronną) ALBO kupić od razu krem półtłusty, który ma bardzo podobne właściwości.
Jest jeden problem, polećcie mi jakieś kremy nawilżające, tłuste, półtłuste itp. przetestowane i sprawdzone, ale MUSZĄ być bezwonne, bo będą służyły jako baza pod perfumy. Tego niestety nie udało mi się znaleźć
PS.
Dziwne, że nikt nie zajął się tematyką przedłużenia trwałości perfum wcześniej za pomocą konkretnych kremów. Tylko ja mam taki problem?