Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Moja pierwsza praca - biuro rachunkowe - i dylematy z nią związane
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-01-21, 23:17   #5
Ammia
Zadomowienie

Dot.: Moja pierwsza praca - biuro rachunkowe - i dylematy z nią związane

Ciężko ci coś doradzić bo z jednej strony jest to dla ciebie zdobywanie nowego doświadczenia które w przyszłości może zaowocować a z drugiej robisz rzeczy zupełnie dla siebie nowe plus do tego szef głuchy na jakiekolwiek argumenty że czegoś nie wiesz. Początki zawsze są trudne, ja pracę w księgowości zaczęłam na studiach (nie związanych z rachunkowością) bez jakiegokolwiek doświadczenia i nie mając pojęcia o księgowości, dodatkowo znalazłam się w tej pracy przez przypadek, też zaczynałam od stażu ale wszystkie obowiązki wykonywałam pod czyimś nadzorem, samodzielne stanowisko dostałam po pół roku, mimo że zaczynałam z wiedzą równą zeru teraz po tylu latach pracy chyba nie ma rzeczy z którą bym sobie nie poradziła. Moja sytuacja od twojej różni się o tyle że nigdy nie byłam zostawiona sama sobie i zawsze mogłam dopytać u starszych koleżanek. Też miałam chwile zwątpienia że to nie dla mnie, że sobie nie radzę ale dałam radę, nie odpuściłam choć na początku wogóle nie myślałam że będę księgową.
Obowiązki które wykonujesz na pewno wykraczają poza twój zakres czynności i są bardzo odpowiedzialne jak dla osoby która w księgowości robi od 4 miesięcy, prosto po studiach. To nic nienormalnego że czegoś nie wiesz, a błędy? zdarzają się nawet najlepszemu. W rozmowie z pracodawcą możesz zaznaczyć że masz bardzo krótki staż pracy i owszem będziesz dalej tak pracować ale nie będziesz brać odpowiedzialności za pomyłki.
Ja widzę dwa rozwiązania- zaciskasz zęby, zostajesz w tej pracy, zdobywasz nowe doświadczenia i do tego negocjujesz zmianę warunków umowy plus większe wynagrodzenie albo odpuszczasz i szukasz czegoś nowego. Mimo wszystko powodzenia

Edytowane przez Ammia
Czas edycji: 2016-01-21 o 23:26
Ammia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując