2016-01-23, 21:23
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Invisalign
Witam!
Piszę tego posta z informacjami dla osób zastanawiających się nad metodą Invisalign, chętnie też przeczytam o doświadczeniach innych Wizażanek w tym temacie
Założyłam swój aparacik niedawno, tzn. w styczniu 2016 r. Cena na tą chwilę wyniosła 12 500zł. W tej kwocie mieszczą się: plan leczenia, nakładki Invisalign, wizyty, retencja po zakończeniu leczenia.
Co istotne, jeśli ktoś ma mniejszą wadę, może liczyć na "ulgę" i zapłacić nawet o kilka tys mniej. Niestety w moim wypadku wyszło tego aż 62 zestawy (góra+dół) nakładek - skąd ta cena. Każdy zestaw nosi się przez 2 tyg., czyli całe leczenie to grubo ponad 2 lata. (Choć w wypadku drobniejszych wad zdarza się że leczenie trwa... pół roku, rok(!))
Wady Invisalign:
-cena
-ściąganie do każdego, nawet najdrobniejszego posiłku, napojów mogących go barwić - za każdym razem trzeba poświęcić chwilę czasu (mycie rąk, ściąganie, mycie nakładek, po posiłku umycie zębów i nakładanie)
-ściąganie nakładek jest (jak dla mnie) nieprzyjemną czynnością
-pogorszenie dykcji (lekkie seplenienie) - choć noszę od niedawna, możliwe, że minie
-jeśli zgubisz nakładkę - pojawia się problem
-aparat Invisalign nie jest niewidoczny w ścisłym znaczeniu tego słowa kilka moich znajomych go zauważyło (choć np. moja własna rodzona siostra nie )
Zalety:
-z odległości, powiedzmy, metra nikt raczej nie posądzi nas o korzystanie z usług ortodonty
-mniej bystre osoby nie zauważą go wcale
-w cenie (którą można płacić w ratach) mamy już wszystko - full wypas
-buzia nie jest poraniona -jak to bywa przy stalowym aparacie - i nie trzeba się bawić z woskiem
-zazwyczaj nie trzeba usuwać zębów - w moim wypadku nie trzeba było usuwać bodajże dwóch (gdybym miała to zrobić, chyba niestety zrezygnowałabym z prostowania), zamiast tego można na kilku z nich zrobić stripping
-okres leczenia jest nieco krótszy w porównaniu do tradycyjnych aparatów
Pozdrawiam wszystkich zaglądających i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto napisze o swojej opinii w trakcie lub po leczeniu Invisalign
|
|
|