O rany, uwielbiam zupę miso! Fermentowana soja, w sumie sama nie wiem... W kuchniach świata można kupić gotową pastę miso, trzeba sprawdzić skład.
Czy któraś z Was przemyślała moje kabanosy może?
Byłam dzisiaj w sklepie po kakao i z ciekawości spojrzałam na marynowane śledzie i koreczki. Skład jest mocno niezachęcający. Taki przykład, firmy wszystkojednojakiej:
SKŁAD: tusza ze śledzia 40% (Clupea Harengus)*, woda, cebula 10%, sól, ocet spirytusowy 3,5%, cukier, marchew, kwas octowy: kwas,
benzoesan sodu i
sorbinian potasu: substancje konserwujące, E 955 i E 954: substancje słodzące, ekstrakty liścia laurowego i ziela angielskiego,
glutaminian monosodowy: substancja wzmacniająca smak
Edit:
E955 - Sukraloza (zalecana wysoka ostrożność) - pochodna sacharozy, dostarcza kalorii, stosowana jako słodzik, niemetabolizowana przez organizm, rozkłada się na związki szkodliwe dla człowieka; chloroglukozę i chlorofruktozę (toksyczne).
E954 - Sacharyna - brak wartości odżywczych, nietrawiona przez organizm człowieka., ma gorzkawo-metaliczny smak maskowany przez inne substancje słodzące, odradza się podawanie sacharyny dzieciom.