2007-10-04, 10:31
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: KATYŃ - warto iść do kina?
Cytat:
Napisane przez Kattie7
Własnie wczoraj obejrzałam ten film.
Po projekcji nastapiła przeraźliwa cisza na sali. Wszyscy wychodzili w niesamowitej ciszy.
Film wstrząsający w treści. Mimo, iż widziałam czego mam się spodziewac, bo historia Katynia nie jest mi obca, to nie sądziłam że film tak mną wstrząśnie. Co innego jest czytać o Katyniu i próbowac sobie wyobrazić, a co innego jest zobaczyć.
Nie płakałam. Byłam przerażona. Autentycznie.
Warto iśc zobczyć. Choć wartośc artystyczna filmu średnia. Ale nie to było celem reżysera.
|
To zastanawiające.Wiele osób już pisało,że po projekcji tego filmu następowała przerazliwa cisza.U mnie też tak bylo.Widzowie siedzieli i wpatrywali się w ekran z dluuuuugą listą realizatorów filmu jak w listę poległych.Ten całkowity brak muzyki,glucha cisza,to był mistrzowski chwyt artystyczny Wajdy.Podpisuję się obiema rękami pod Twoją recenzją.Targały mną te same odczucia.Świetnie to ujęlaś:co innego czytać o Katyniu i probować sobie wytlumaczyć a co innego zobaczyć.
Jak już wspominałam mój bliski Krewny zginął w Katyniu.W czasach mego dziecinstwa,w okresie stalinizmu Katyń to był temat zakazany.W moim domu ,jak w wielu innych, mówiło się o tym szeptem.Ale wiedziałam.Dobrze wiedzialam jaka jest prawda .Ale dopiero jak na filmie zobaczyłam te tysiące mężczyzn w mundurach na stacji przed wywózką,zrozumiałam.
|