Wtajemniczenie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Cytat:
Napisane przez Yennefer92
Jesteśmy rówieśniczkami  . I widzisz, ja też mam takie problemy. Co do blizny w głowie, to doskonale wiem, co czujesz... Ja np. mam problem z takim poczuciem, że ta pierś, z którą mam najwięcej problemów jest moja, jakoś alienuję ją :P.
Też nie radziłabym Ci wycinać, tylko monitorować. Ale i pójść do onkologa w miejscu, w którym jesteś, znaleźć sobie kogoś tutaj. Bo USG na 100% nie wykaże Ci, że jest to zmiana, którą nie trzeba się martwić. Zawsze warto zrobić biopsję, żeby wykluczyć wszelkie niebezpieczne zmiany i spokojnie spać, zamiast zastanawiać się czy to jest tykająca bomba.
Gdzieś czytałam, że gruczolakowłókniaki mają podłoże hormonalne, ale naprawdę ciężko znaleźć cokolwiek na necie... Ja tabletek nie brałam, ale możesz się zawsze zapytać np. swojej ginekolog  . Ale możesz mieć też taką budowę piersi (mastopatię), która jest wyjątkowo predestynowana do takich zmian. Akurat ja taką mam i wiem, że muszę się kontrolować i często badać...
|
Na pewno będę szukać i gdzieś się zapiszę, dla świętego spokoju. Mimo że wiem, że to są łagodne zmiany, to sam fakt, ze coś jest nie tak potrafi nieźle zdołować...
Też czytałam o tym, że to przez hormony, przez estrogen, gdy jest go za dużo czy jakoś tak. Stąd też waham się co z tabletkami, ale inni mówią, że tabletki regulują pracę hormonów, więc już sama nie wiem.
Cytat:
Napisane przez MartaMagda
Tak czy inaczej, warto się badać. Czasami to dodatkowy stres, ale lepiej wiedzieć i w porę móc zadziałać niż używać wymówki, że "lepiej nie wiedzieć, bo jeszcze się coś znajdzie".
Młodziutkie jesteście także się konsultujcie zawsze z dwoma lekarzami i nie zamartwiajcie za bardzo 
|
Szłam na USG z myślą, ze wszystko będzie dobrze, co prawda piersi od jakiegoś czasu mnie bolą po bokach, ale nic nie zostało wykryte. Dopiero podczas USG wyszło, ze mam 2 guzki, z tym, ze nie w miejscu bólu. Będę na pewno je monitorować. Zrobię kontrolne USG za pół roku i zobaczymy co dalej. Podobno nie robi się biopsji na tym etapie, ze niby dopiero jak USG nie jest dobrze widoczne lub gdy są jakś wątpliwości. Sama już nie wiem.
Cytat:
Napisane przez Yennefer92
Badać się trzeba, zdecydowanie  . I kontrolować to, co już się pojawiło...
|
Lepiej wiedzieć co się dzieje, niż zyc w niepewności...badać się jest lepiej niż mówić, że nie bo jeszcze coś wykryje tak jak to koleżanka wyżej napisała 
A tak abstrahując, u nowej pani gin byłam własnie jakoś w listopadzie, bo potrzebowałam recepty na tabsy, pani mi poradziła, żebym nie wykupowała od razu wszystkich tylko brała odpis i jak się kończą to kupić nowe. Dla mnie jednak wygodniej było kupić wszystkei na raz i teraz trochę żałuję, bo jak będę musiała odstawić to co ja z nimi zrobię .... kasa w błoto...
Może faktycznie powinnam umówić się do niej na wizytę i zapytać co sądzi, czy odstawiać tabsy czy nie
|