2007-10-10, 00:55
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
Napisane przez margitta
Ja poszukałam wyszukiwarką i znalazłam, że to choroba najczęściej na starość i może prowadzić do ślepoty, a objawia się zamazanym albo zniekształconym obrazem 
|
Cytat:
Napisane przez meggara
ale sie postow do czytania nazbieralo
przyznaje sie bez bicia ze pierwszy raz sie z takim czyms spotykam
czyli wg tego bez soczewek mam chorobe plamki zoltej a jak wloze i dobrze widze to juz nie?  cos nie bardzo te objawy... Przeciez kazdy krotkowidz ma zamazany obraz jesli nie koryguje niczym wzroku 
|
Plamkę żółta standardowo powinien badać każdy okulista tak samo, jak ciśnienie w gałce ocznej. Ja własnie po noszeniu non stop szkieł na dzień i na noc miałam bardzo duże ciśnienie w oczach i musiałam zdejmowac i brać leki.
Plamka żółta to nie jest choroba uwidaczniająca się tylko na starość i tego się nie czuje. Nie ma się objawów. Tak, jak w przypadku początku jaskry raczej się nie wie o niej. Moja siostra widziała i widzi normalnie, choroba wyszła przy badaniu, które robi moja okulistka, a że chodziłam tez do innych okulistów to wiem, ze różnie lekarze badają oczy, wiadomo.
A soczewki maja to do siebie, że jednak mocno działaja na oko i od nich jest sporo chorób oka, rozwijających się długofalowo, które wychodza po kilku latach np. Dlatego tzreba zwracać uwage na badanie oczu. Ja u mojej okulistki na samych badaniach i rozmowie spędzam ok.45minut do godziny.
|
|
|