Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-10-10, 00:55   #770
Iwonalodz
Zakorzenienie

Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Ja poszukałam wyszukiwarką i znalazłam, że to choroba najczęściej na starość i może prowadzić do ślepoty, a objawia się zamazanym albo zniekształconym obrazem
Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
ale sie postow do czytania nazbieralo

przyznaje sie bez bicia ze pierwszy raz sie z takim czyms spotykam

czyli wg tego bez soczewek mam chorobe plamki zoltej a jak wloze i dobrze widze to juz nie? cos nie bardzo te objawy... Przeciez kazdy krotkowidz ma zamazany obraz jesli nie koryguje niczym wzroku
Plamkę żółta standardowo powinien badać każdy okulista tak samo, jak ciśnienie w gałce ocznej. Ja własnie po noszeniu non stop szkieł na dzień i na noc miałam bardzo duże ciśnienie w oczach i musiałam zdejmowac i brać leki.

Plamka żółta to nie jest choroba uwidaczniająca się tylko na starość i tego się nie czuje. Nie ma się objawów. Tak, jak w przypadku początku jaskry raczej się nie wie o niej. Moja siostra widziała i widzi normalnie, choroba wyszła przy badaniu, które robi moja okulistka, a że chodziłam tez do innych okulistów to wiem, ze różnie lekarze badają oczy, wiadomo.
A soczewki maja to do siebie, że jednak mocno działaja na oko i od nich jest sporo chorób oka, rozwijających się długofalowo, które wychodza po kilku latach np. Dlatego tzreba zwracać uwage na badanie oczu. Ja u mojej okulistki na samych badaniach i rozmowie spędzam ok.45minut do godziny.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora