Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wrześniówki 2016 <3
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-02-02, 21:42   #2693
nelyen
Zadomowienie

Dot.: Wrześniówki 2016 <3

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
po kolei jest tak:

sa nie inwazyjne i inwazyjne

nie inwazyjne maja za zadanie glownie wylapac trisomnie ktora zaleznie od wpasowania 3 genu daje zespol Downa (najlagodniejsza postac trisomnii) zespol Edwardsa i zespol Pateau

- usg jest w stanie wykryc okolo 70% wad plodu (12-14 tydzien) ale chodzi o wady rozwojowe

- test Pappa czyli badanie screaningowe ma okolo 65% poprawnosci jesli chodzi o zespol Downa

- sa tez badania genetyczne materialu genetycznego dziecka obecnego w osoczu krwi matki: Panorama, Harmony, NIFTY ktore diagnozuja rozne odmiany trisomnii i podobno jeszcze inne choroby genetyczne

wszystkie te 3 testy sa bardzo drogie, probki leca da USA i wynik wraca po 10 dniach, natomiast ich celnosc to 99,9%

u mnie cena Panoramy to koszy okolo 500 euro, NIFTY 450 euro, ale z tego co wiem porownywalnie NIFTY w Polsce to ponad okolo 2500 zl

no i po wykluczeniu wad genetycznych mozna odetchnac i trzeba trzymac kciuki zeby nie ujawnila sie juz zadna wada rozwojowa na kolejnych usg

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

acha

jesli test Pappa wyjdzie pozytywny wtedy jest wskazanie do testu inwazyjnego czyli amniopunkcji ktora jest obarczona 1% ryzykiem poronienia

natomiast czytalam o wielu przypadkach gdy po powtorzeniu testu Pappa wynik wychodzil negatywny i potem dziecko rodzilo sie zdrowe, wiec trzeba brac pod uwage ze ten test jest obarczony bledem jednak (wyniki falszywie pozytywne)

EDIT: napisalam wszystko co rozpisala mi moja gin na 1 wizycie

Hmm, jesli dobrze rozumiem wychodzi na to, że warto się szarpnąć na samo nifty, olać pappa. Chyba jeszcze jutro muszę o tym poczytać na spokojnie...

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora