2016-02-03, 08:46
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kaloria kalorii nierówna?
Cytat:
Napisane przez SofiaPrunikos
Wątpie, ze posiłek 1 = posiłek 2 (pod względem kalorii). Do 1 posiłku dodaj ze 3-5 bananow, kiwi, może trochę orzechów albo masła orzechowego? Banany są najbardziej kalorycznymi owocami (szczególnie bardzo dojrzałe).
Ja po wypiciu koktajlu z 8 bananów, dwóch kiwi (plus jakiś innych owoców: malin, jeżyn, truskawek, mango) garści zielonych warzyw jestem najedzona na około 6 godzin.
|
8 bananow? rany boskie D: bombe kalorii pozerasz rano 
poza tym te moje posilki chyba sa wlasnie rowne:
1. jaglanka - 7/8 lyzek suchej kaszy, duzy owoc, dwie lyzki plynnego tluszczu (kaszy wychodzi woreczek 100gr, czyli z 350-400kcal, owoc 100kcal, tluszcz 200kcal = 600-700kcal)
2. jajecznica - 6 jajek + 2 białka, jakies warzywa typu fasolka czy pomidor (6 jajek niecałe 600kcal, 2 białka to moze z 40kcal?, warzywa to prawie nic = 600-700kcal).
Co za magia 
Cytat:
Napisane przez Aggis
Widać bardziej Ci służą takie białkowo-tłuszczowe śniadania a nie węglowodanowe. Jajka są bardzo sycące, mają IG 0 = poziom cukru we krwi jest stabilny. Po węglach o wysokim IG człowiek szybciej staje się głodny, jedząc produkty o niskim IG nie ma takich spadków poziomu cukru we krwi i gwałtownych "ataków" głodu. Tutaj np. to jest wytłumaczone: https://portal.abczdrowie.pl/indeks-glikemiczny Ja po jajecznicy też jestem o wiele dłużej syta niż po np. owsiance (nawet jak dodam do niej tonę dodatków, nasion i suszonych owoców). Także myślę, że powinnaś jeść śniadania białkowo-tłuszczowe a jak węglowodanowe to z węgli o niskim IG (kasza jaglana ugotowana ma chyba akurat wysoki IG). Ale że wciskasz w siebie jajecznicę z 6 jajek + 2 białek to podziwiam  ja jem jajecznicę z 2, omleta z 3 i więcej jajek na raz bym nie dała rady.
no a swoją drogą to kalorycznie te posiłki raczej nie są podobne, jajecznica ma więcej kcal niż jaglanka.
|
Bialkowo-tluszczowe mowisz? to czym moge zastepowac tę jajecznice, zeby byl podobny efekt, a zeby nie jesc dzien w dzien to samo? ale btw to ciekawe, wlasnie zjadlam tę jaglanke i jestem serio pelna, ale dobrze wiem, ze do 3h pojawi sie pustka w zoladku w przeciwienstwie do jajek.
Edytowane przez panjingya
Czas edycji: 2016-02-03 o 08:48
|
|
|