|
Dot.: Blizna po operacji tarczycy
Mam dokłaknie ten sam problem !!! W maju 2003 roku miałęm wycięcie tarczycy, przy wypisie ze szpitala nie zostałem odpowiednio poinformowany co powinienem a czego nie powinienem robić aby blizna ładnie się zagoiła , niestety powstała blizna przerostowa która bardzo brzydko wyglądała. Po roku od operacji została wykonana korekta blizny ,na początku blizna wyglądała tak jak przy wypisie ze szpitala po 1 operacji(czyli chuda kreska) ,jednak nie zagoiła sie tak jak bym tego oczekiwał ,jest wypukła (szczególnie na środku)smaruje ją contartubexem jednak nie wiem czy da to porządany efekt (chciałbym aby chociaż nie była wypukła) Chciałbym sie dowiedziec :
1. Na czym polegają : krioterapia, sterydoterapia, laseroterapia czy stosowanie plastrówsilikonowych , ile kosztują takie zabiegi a także plastry silikonowe?
2. Jaka jest najlepsza maść do smarowania na blizny przerostowe ?
3. Czy przy tego rodzaju bliznach możliwe jeste opalanie na solarium , czy nie pogorszy to stanu blizny ?
Kolezanka napisała ze troszke jej ona przeszkadza...mnie ona BARDZO przeszkadza jestem chłopakiem w wieku 19 lat i nie czuje sie swobodnie bez koszulki , musze zakładac pod koszule koszulke zeby blizna nie była widoczna. Zaczynam nie lubiec lata bo wtedy jest ciepło a ja musze cały czas zakrywac tą moją nieszczesną blizne. W tej chwili stosuje zabiegi Fonoforeze i masaz ale zdecydowałem sie juz na laseroterapie gdyz nie wyobrazam sobie kolejnych wakacji z taką blizą !
Prosze o Rady jakie zabiegi pomogą mi uzyskac taki wyglad blizny zebym nie musiał sie jej zakrywać ???
|