Eurespal, Bactrim
Wizazowe mamusie,
zwracam sie do Was z pytaniem odnosnie leczenia Eurespalem-syrop 2mg/ml oraz Bactrim ( 200/40 mg).
Czy ktoras Was stosowala Eurespal przy przeziebieniu??? Moja coreczka wrocila z tygodniowych wczasow z katarkiem. Podawalam jej Cembion Multi i do noska Aqua Maris. Malutka troszke pokaslywala, wiec dodalam jeszcze Eurespal, ktory dala nam nasza pediatra przy poprzedniej wizycie ( wtedy tez byl powyjazdowy katarek i kaszelek). Mam jednak watpliwosci co do tego leku. Oczywystym jest, ze jest on zbyteczny przy katarku, ale czy jest sens podawac go przy towarzyszacym katarze kaszelku? Infekcja utrzymuje sie juz ponad tydzien. Czy to nie jest zbyt silny lek i mozna nim zaszkodzic dziecku przy malej infekcji. Moja Tamarka ma suchy kaszel, zwlaszcza jak zasnie i ,,rozgrzeje" sie pod kolderka. Kaszel jest juz mniejszy niz na poczatku. Czytalam bardzo negatywne opinie o Eurespalu, zwlaszcza tabletkach. Wiele osob odczuwa bardzo silne dzialanie uboczne tego leku. Wlos sie na glowie jezy jak czyta sie takie wypowiedzi. Mam zaufanie do naszej pediatry, ale czy ona nie przesadzila z tym Eurespalem?
Natomaist drugi lek ktory ostatnio nam zapisala w zwiazku z przeziebieniem i zielonymi kupami to Bactrim. Nie jestem zwoleniczka faszerowania dziecka lekami i zwlekalam z podanirm Bactrimu, jednak dzisiaj podalam- ma nadal katar, momentami mocny bardzo. No i zielone kupy. Eurespal dalam malej tylko 3-4 razy z przerwa wielogodz przed Bactrinem.
Co myslicie o tym dziewczyny????
|