2005-07-30, 09:53
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Baby za kierownicą ;D
Cytat:
Napisane przez Magda.
Na recznej nauczylam sie jezdzic w Polsce, gdzie najpierw robilam prawko. Obecnie jezdze na automacie i nie zamierzam tego zmieniac. Mylnym jest twierdzenie, ze na automacie prosciej sie jezdzi - jezdzic trzeba umiec tak czy siak, pilnowac drogi, miec refleks, byc opanowanym itp. niezaleznie od skrzyni biegow.
|
Tak, ale jak wspomniano wczesniej, automat jest w sam raz dla poczatkujacych, bo prawie kazdy ma problemy ze zmienianiem biegow na poczatku edukacji samochodowej, automat to tutaj wielkie ulatwienie. Natomiast ja jezdze tez peugeotem 1007, ktory ma automat, ale z opcja zmiany na reczna skrzynie biegow (zmieniasz je przy kierownicy, strasznie fajny patent) i jest to bardzo zacny pomysl. Mnie kompletnie zmienianie biegow w korku nie przeszkadza, nie jest to jakas straszliwie wykanczajaca czynnosc , a ja lubie czuc auto i miec pelna kontrole nad nim np. podczas wyprzedzania itd. Automat jest dobry dla kogos, jak mama mojego lubego, ktora non stop ma cos na glowie, czesto (niezgodnie z prawem ) dzwoni przez komorke i wtedy odpada problem "trzeciej reki", czyli tej, ktora ma zmienic bieg 
Automat jest tez dobry dla ludzi, ktorzy nie umieja jezdzic ekonomicznie (w Stanach ten problem odpada, bo benzyna tania), odwala cala robote z dopasowywaniem predkosci do spalania za kierowce 
Uwazam, ze reczna skrzynia to cala przyjemnosc jazdy, gdy naciskasz sprzeglo i czujesz auto pod palcami... ech
|