Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Formalności Kościelne przed slubem
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-02-10, 17:27   #2
dek0ral
Raczkowanie

Dot.: Formalności Kościelne przed slubem

Ja ostatecznie biorę ślub w mojej parafii, ale początkowo chcieliśmy w innej więc się trochę zorientowałam:
Na początku pójdźcie do parafii gdzie chcecie wziąć ślub.Wybierzcie termin i godzinę. Potem należy iść do proboszcza parafii narzeczonej lub narzeczonego - do wyboru. I tu są dwie opcje - albo prosicie o zgodę na badanie kanoniczne i ślub w innej parafii lub prosicie o licencję. Jeśli dostajecie zgodę to sprawa jest prosta - zanosicie ją do parafii gdzie chcecie wziąć ślub. Tam potem spisujecie protokół, ksiądz daje wam indeksy itp. Te wszystkie dokumenty o których piszesz są potrzebne na spisywanie protokołu. Są ważne przez 3 miesiące czyli od momentu ich wydania do momentu ,, wykorzystania" czyli do spisywania protokołu.
Jeśli uzyskujesz od proboszcza jednej z parafii licencję, wówczas tam podpisujesz protokół, dostajesz indeks na nauki itp. Jedynie ślub bierzesz w wybranej parafii. Licencja zazwyczaj jest płatna, nawet połowę kosztów ślubu.

Niekiedy przy podpisywaniu zgody ksiądz proboszcz może również żądać przedstawienia jakiś dokumentów, ale to trzeba już indywidualnie się dowiadywać.
dek0ral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując