Dot.: Formalności Kościelne przed slubem
Ja ostatecznie biorę ślub w mojej parafii, ale początkowo chcieliśmy w innej więc się trochę zorientowałam:
Na początku pójdźcie do parafii gdzie chcecie wziąć ślub.Wybierzcie termin i godzinę. Potem należy iść do proboszcza parafii narzeczonej lub narzeczonego - do wyboru. I tu są dwie opcje - albo prosicie o zgodę na badanie kanoniczne i ślub w innej parafii lub prosicie o licencję. Jeśli dostajecie zgodę to sprawa jest prosta - zanosicie ją do parafii gdzie chcecie wziąć ślub. Tam potem spisujecie protokół, ksiądz daje wam indeksy itp. Te wszystkie dokumenty o których piszesz są potrzebne na spisywanie protokołu. Są ważne przez 3 miesiące czyli od momentu ich wydania do momentu ,, wykorzystania" czyli do spisywania protokołu.
Jeśli uzyskujesz od proboszcza jednej z parafii licencję, wówczas tam podpisujesz protokół, dostajesz indeks na nauki itp. Jedynie ślub bierzesz w wybranej parafii. Licencja zazwyczaj jest płatna, nawet połowę kosztów ślubu.
Niekiedy przy podpisywaniu zgody ksiądz proboszcz może również żądać przedstawienia jakiś dokumentów, ale to trzeba już indywidualnie się dowiadywać.
|