2016-02-16, 12:05
|
#2
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
|
Dot.: Mieszanka do wypieku chleba
W tym co sama zrobisz, masz pewność składników 
Ja ostatnio z braku czasu na hodowanie zakwasu wypróbowałam suchy zakwas żytni z eko sklepu, do tego mąka orkiszowa 1800 pół na pół z żytnią 860 i chleb wyszedł cudowny (mimo, że piekę w piekarniku gazowym).
Generalnie większość przepisów na duży bohenek to 500g mąki + 350ml wody (płynu) + coś do wyrośnięcia + coś do pogryzienia / obtoczenia.
Najprostsza opcja "na szybciocha" to mąka pszenna, drożdże w proszku, woda, sól.
Natomiast opcje do eksperymentów ogranicza wyłącznie Twój gust smakowy i zawartość spiżarni ;D
|
|
|