Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Farby FRYZJERSKIE w domu, czyli w poszukiwaniu wymarzonego koloru :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-02-18, 16:18   #2012
Izane
Raczkowanie

Dot.: Farby FRYZJERSKIE w domu, czyli w poszukiwaniu wymarzonego koloru :)

Cytat:
Napisane przez havana Pokaż wiadomość
Przeszukiwałam wątek wg hasła "siwe", ale dalej mam mętlik w głowie. Mam dość sporo siwych włosów i sprawiają mi one trudności przy farbowaniu, im jaśniejszy odcień, tym trudniej...
Ja próbowałam farbami drogeryjnymi oraz profesjonalnymi, na różnych poziomach, z różnymi refleksami i różnymi wodami oxy...i nic, za każdym razem ten sam efekt, siwe włosy pokryte do 3-5 myć, potem znów się świeciły Popytałam zaprzyjaźnionych fryzjerów i ich odpowiedź jest jedna - farbę z refleksami (np. 7.1, 8.3, 6.4, itp.) musisz zmieszać z "naturą" (np. 7, 7.0, 8, 8.0, itd.) i użyć wody 6%. Proporcje są zależne od ilości siwych włosów, im jest ich więcej tym więcej trzeba użyć "natury".

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez ania026 Pokaż wiadomość
Hej , ja pierwszy raz na tym wątku z racji wczorajszego farbowania trwałą farbą, potrzebuję wskazówek bo zrobiłam coś nie tak chyba.

Kupiłam farbę Alfaparf kolor 11.11 i wodę 9 % z Joanny, kładłam na wypłukanego Castinga kolor 613 mroźne mocachino z maja. I nie wiem czy za krótko trzymałam farbę ok. 20 parę min. bo wyszła strasznie gęsta po prostu nie mogłam rozczesać włosów w trakcie nakładania i nabrała koloru syfnego mopa do podłogi przestraszyłam się trochę i zmyłam. Kolor mi się nawet trochę podoba ale jest zbyt żółtawy.

Teraz pytania
1. Dałam za mało oksydantu na tą 1 tubkę farby
2. Za krótko trzymałam( no to 10 min jeszcze mogłam potrzymać ale miałąm stracha)
3. Czy jak kupię szampon z niebieskim barwnikiem to mi to coś da? Zależało mi na chłodnym odcieniu.
4. Jak za ok. 2 -3 tyg. będę chciała powtórzyć tą samą farbę 11.11 to nie zaszkodzi bardzo włosom?

Mam cienkie ale po spłukaniu i użyciu szamponu z Joanny do farbowanych wersja niby profesjonalna i odżywki tej dodawanej do Casinga bo mi jeszcze została nic im nie jest są miękkie w dotyku i nawet ładnie błyszczą.

Ktoś mnie poratuję?
Proporcje farby do wody oxy zależne są od producenta, niektóre rozrabia się 1:1, inne 1:1,5, a jeszcze inne 1:2, a nawet 1:3...teoretycznie, albowiem wszystko zależy od efektu jaki chce się otrzymać - w przypadku farbowania właściwego stosuje się proporcje 1:1 i 1:1,5, w przypadku farbowania rozjaśniającego 1:2 i 1:3.
Farbę na włosach należy trzymać zgodnie z czasem sugerowanym przez producenta. Są to bardzo różne czasy - od 20min nawet do 40min. Oczywiście należy brać pod uwagę czas trzymania na odrostach i czas trzymania na długości włosów. Ważnym jest, bym czasu tego nie przekraczać ani nie skracać, albowiem mieszanka oddziałuje na włosy w pewnych etapach, zarówno skrócenie czasu jak i jego wydłużenie na pewno spowoduje otrzymanie efektów odbiegających od naszych oczekiwań.
Jeśli otrzymałaś kolor żółty, zneutralizujesz go pigmentem fioletowych, zarówno w farbach i jak i szamponach. Farby i szampony z pigmentem niebieskim neutralizują rudości.
Izane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując