Przyczajenie
|
Samotna ciąża bliźniacza
Witam, mam pytania do mam i do ojców.
Jestem w 15 tygodniu ciazy, jak się okazało - ciazy bliźniaczej. Boję się jak chol... dwa tygodniu zostawił mnie ten "kochający" facet. Mam tylko 21 lat. Nie, nie oczekuję pomocy finansowej pomogą mi rodzice, dopóki nie skończę studiów, no i wiadomo 500 złotych od państwa proszę o odpowiedzi na pytania..
1. Mieszkam na 4 pietrze, bez windy i bez możliwości zostawienia wózka na klatce czy w piwnicy (wszystko kradną :/), czy któraś zna markę jakichś fajnych, lekkich wózków? Jak w ogole do tego logistycznie podejść? Jak wnieść wózek na 3 piętro z dwójka dzieci? Czy może zostawiać wózek w samochodzie (mam mały samochód, nie wiem czy się zmieści.. I wtedy chyba najlepszy byłby taki wózek, gdzie mozna wyciągnąć ze stolarza "nosidełka" z dziećmi - są takie?)
2. Czy któraś studiowała na uniwersytecie Szczecińskim i brała indywidualny tryb nauczania z powodu wychowywania dziecka? czy są jakies żłobki studenckie? (Wiem, że kiedyś były)
3. co trzeba wziąć do szpitala? Co trzeba kupić koniecznie? Po pierwszym szoku zaczęłam czytać strony internetowe, gdzieniegdzie czytam, że na początek jedno łóżeczko, gdzieniegdzie że dzieci nie powinny spax w jednym pokoju?
4. Jakaś lista wyprawki? Ile daliście za wszystkie rzeczy dla dziecka (jednego? Dwójki?)
5. Czy warto starać sie, zeby dzieci miały mimo wszystko tego ojca? Czy prosić go o spotkania? Nie potrzebuje pieniędzy, przynajmniej do końca studiów - moi rodzice mają na tyle pieniędzy, żeby mi pomoc, za co juz jestem wdzięczna i bede do końca zycia, mam nadzieje, ze kiedys im spłacę ten "dług"...
6. Kiedy dzieciom zaczyna przeszkadzać mieszkanie w jednym pokoju? Mam małe dwupokojowe mieszkanie, jeden pokój ma koło 9 metrów kwadratowych, drugi 14, chce na początek zeby dzieci były w tym mniejszym - w takim sensie, że tam bedą spac, wiem, ze jak spac nie bedą, beda przy mnie
7. Z jakimi miesięcznymi kosztami muszę sie liczyć w ciagu pierwszych kilku lat zycia? Tak powiedzmy do 3 roku zycia? A potem do 7?
8. Pytanie do młodych samotnych mam - jak zareagowało otoczenie? Moi rodzice nadzwyczajnie spokojnie, powiedzieli, że okej, zaszłam, pomogą mi, jeśli zdecyduje sie zachować dzieci, ale na pomoc moge liczyć tylko finansowa - oni maja kariery, swoje życie, moja mama nie nadaje sie na pełnoetatową babcie powiedzieli, że raz w miesiącu moge "podrzucić" dzieci, jeśli bede miała wychodne, lub po prostu dość ale boje sie ja reakxje zajomych, przyjaciol.. jeszcze jedno - czy znalazłyście milosc? Powiem szczerze, jestem osoba, która liczyła na wielka milosc, bajkowy ślub, potem dzieci... Nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Boję się, że będę sama do końca zycia, bo kto by chciał dziewczynę z dziećmi...
9. Pytanie do mam bliźniaków - poród jest ciężki? Miałyście cesarskie ciecie? W którym tygodniu urodziły sie wasze maluchy?
Boje sie, pomóżcie...
|