Dot.: Zupki - czyli jak się najeść na diecie
A ja polecam pyszną jesienną zupę z dyni 
Składniki:
- 1 por (kroimy w talarki - cienko)
- pół sredniej wielkości dyni (kroimy w kostkę)
- 3 ziemniaki (kroimy w kostkę)
- kostka rosołowa
- gałka muszkatołowa (koniecznie)
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
- niewielka ilość słodkiej śmietany (np. 12%)
- łyżka masła
Pora podsmażamy na maśle (ma się zeszklić, ale nie przypalić), zalewamy gorącą wodą i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy kilka minut, po czym dodajemy dynię i ziemniaki i gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i śmietanką (w wersji dietetycznej bardzo oszczędnie). Podajemy posypaną dużą ilością zielonej pietruszki.
__________________
Mama Małgosi
|