Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-02-28, 16:23   #4180
201610310857
Konto usunięte

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja też nie cierpię, a te zdrobnienia Pati i Patka to koszmar.

Ja ogólnie stwierdzam, że większość zdrobnień niszczy całkiem ładne imiona. Nie wiem, czy ludziom się one podobają i to ja jestem jakaś dziwna, ale to po prostu tragedia:

Magdalena - Magda zupełnie by wystarczyła, ale ludzie dowalają Madzia, Madzik

Przykłady w sumie mogłabym mnożyć. Wiele imion damskich mi się bardzo podoba (choćby Magdalena czy Weronika), ale jak pomyślę o ludziach nazywających moje dziecko Madzik i Werka, to mi słabo.

Na szczescie nikt nigdy nie zwracal sie do mnie Madzik ale za to w gimbazie mowili Madzius, jeszcze gorzej. Ogolnie nienawidze zadnych zdrobnien od Magdaleny, Magda tez mi sie nie podoba. Znajomi z Polski wolaja do mnie czesciej po nazwisku i mi to nie przeszkadza.
Natomiast w Szwajcarii panuje zwyczaj, ze jesli przedstawie sie pelnym imieniem i nie powiem, ze mozna zdrabniac to nikt nie zdrabnia i nie wymysla nowych werdji ja kiedys kolezanke Verene nazwalam Vreni (ogolnie przyjete zdrobnienie tego imienia) i zwrocila mi uwage
Mam natomiast kolezanke z Chin dla ktorej Magdalena to trudne slowo i mowi Magdi, ale to jedyny wyjatek.

Imiona, ktorych nigdy nie polubie to np. teresa, wioletta (i wszystkie inne kombinacje), matylda, amelia i kornelia.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora