2005-08-03, 15:28
|
#14
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 12
|
Gołabki :)
Bardzo lubie jesc i gotowac chociaz moze tego po mnie nie widac ostatnio zrbiłam gołabki i postanowiłam sie z wami tym podzielic jedlismy je 3 dni ale byly pyszne 
Przepis
Składniki:
- szt. 1, kapusta włoska, lub biała
- 60dag lub więcej, mięsa mielone, najsmaczniejsze jest wołowe
-3 torebki ryżu,
- 2 duże cebula,
- 1 papryka, może być różnokolorowa,
- przyprawy: bazylia i przyprawa do mięsa mielonego z Knorra, poza typowymi czyli pieprzem i solą i vegeta
- 1 jajko do utrzymania farszu
Jak przyrządzić?
Kapusty włoskiej nie gotujemy, ponieważ ona i tak już jest wystraczająco miękka. Należy tylko ją umyć i wyciąć środek. Biała obgotowujemy i csiagamy liscie, wycinamy nerw i gotowa
Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie: pieczarki i cebulę, przyprawiamy to ziołami etc. Całos mieszamy z miesem, oczywisce wszytsko musi byz chłodne nie ciepłe bo sie rozpynie
Gdy na patelni smażą się warzywa, to w naczyniu przygotowujemy mielone mięso, do którego wbijamy jedno jajko i przyprawę do mięsa mielonego.
Ugotowany ryż i usmażone (uduszone) warzywa dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy i na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Na liściu kapusty kładziemy przygotowany farsz i wkładamy do brytfanny wyłożonej liśćmi kapusty. Gdy wszystkie gołąbki znajda się w brytfannie, to zalewamy to wszystko wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Dusimy na wolnym ogniu ponad godzinę.
Na gołąbki mozna położyć także kapustę kiszoną i żeberka, wtedy jest piękny aromat.
Potrzebne przybory:
Brytfanna, miska, patelnia.
Danie jest przepyszne i nie jest typowe tzn. mięso mielone i ryż.
Podawać z sosem pomidorowym lub innym, pieczywem lub ziemniaczkami.
|
|
|