Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ulubione przyprawy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-03, 15:40   #1
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051

Zioła a potrawy- które do czego pasują :)


Zamieszczam ponizej krótka sciagawkę dotyczacą gatunków ziół, oraz potraw, warzyw, z którymi najdoskonalej sie komponują.
Mam nadzieję, że okaze sie to pomocne podczas przygotowywania posiłków, a także przyczyni się do popularyzacji dobroczynnych ziół
w naszych kuchniach- na codzień


DO WARZYW:
  • CUKINIA - bazylia, estragon, rozmaryn, majeranek;
  • KALAFIOR - koperek, rozmaryn, szczypiorek;
  • KAPUSTA - cząber, kminek, jałowiec, lebiodka, majeranek, mięta, ogórecznik, tymianek, szałwia;
  • POMIDORY - bazylia, cząber, estragon, lebiodka, majeranek, mięta, szałwia, czosnek;
  • ZIEMNIAKI - bazylia, cząber, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, liść laurowy;
  • SOCZEWICA - cząber, mięta, pietruszka, czosnek;
  • GROCH - bazylia, cząber, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, pietruszka, kminek, jałowiec;
  • CEBULA - bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, kminek;
  • PIECZARKI - bazylia, estragon, cząber, koperek, melisa, rozmaryn, tymianek, majeranek.
DO SAŁATEK:
  • bazylia, cykoria, cząber, arcydzięgiel, estragon, lubczyk, kolendra, melisa, mięta, liście ogórecznika, majeranek, portulaka, tymianek, kminek oraz kwiaty: fiołka, nagietka, nasturcji, ogórecznika, pysznogłówki, róży, pierwiosnka.
DO MARYNAT:
  • bazylia, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn, pietruszka, cebula, jałowiec.
DO SERÓW:
  • twardych: rozmaryn, szałwia, kminek, koper;
  • miękkich: cząber, majeranek, tymianek, fenkuł, mięta, szałwia, trybula, kminek, koper.
DO JAJ:
  • bazylia, estragon, koperek, trybula, pietruszka, szczypiorek;
  • do jajecznicy + lebiodka, majeranek.
DO ZUP:
  • cebula, cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, trybula;
  • GROCHOWA: bazylia, cząber, koper, majeranek, tymianek, rozmaryn, ogórecznik;
  • POMIDOROWA: bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, majeranek, koper;
  • ROSÓŁ: tymianek, bazylia, lubczyk.
DO ZAPIEKANEK:
  • cząber, czosnek, kolendra, lebiodka, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, tymianek, szałwia, koperek, komosa.
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując