Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Zioła a potrawy- które do czego pasują :)
Zamieszczam ponizej krótka sciagawkę dotyczacą gatunków ziół, oraz potraw, warzyw, z którymi najdoskonalej sie komponują.
Mam nadzieję, że okaze sie to pomocne podczas przygotowywania posiłków, a także przyczyni się do popularyzacji dobroczynnych ziół
w naszych kuchniach- na codzień
DO WARZYW: - CUKINIA - bazylia, estragon, rozmaryn, majeranek;
- KALAFIOR - koperek, rozmaryn, szczypiorek;
- KAPUSTA - cząber, kminek, jałowiec, lebiodka, majeranek, mięta, ogórecznik, tymianek, szałwia;
- POMIDORY - bazylia, cząber, estragon, lebiodka, majeranek, mięta, szałwia, czosnek;
- ZIEMNIAKI - bazylia, cząber, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, liść laurowy;
- SOCZEWICA - cząber, mięta, pietruszka, czosnek;
- GROCH - bazylia, cząber, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, pietruszka, kminek, jałowiec;
- CEBULA - bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, kminek;
- PIECZARKI - bazylia, estragon, cząber, koperek, melisa, rozmaryn, tymianek, majeranek.
DO SAŁATEK: - bazylia, cykoria, cząber, arcydzięgiel, estragon, lubczyk, kolendra, melisa, mięta, liście ogórecznika, majeranek, portulaka, tymianek, kminek oraz kwiaty: fiołka, nagietka, nasturcji, ogórecznika, pysznogłówki, róży, pierwiosnka.
DO MARYNAT: - bazylia, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn, pietruszka, cebula, jałowiec.
DO SERÓW: - twardych: rozmaryn, szałwia, kminek, koper;
- miękkich: cząber, majeranek, tymianek, fenkuł, mięta, szałwia, trybula, kminek, koper.
DO JAJ: - bazylia, estragon, koperek, trybula, pietruszka, szczypiorek;
- do jajecznicy + lebiodka, majeranek.
DO ZUP: - cebula, cząber, estragon, jałowiec, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, trybula;
- GROCHOWA: bazylia, cząber, koper, majeranek, tymianek, rozmaryn, ogórecznik;
- POMIDOROWA: bazylia, estragon, lebiodka, tymianek, majeranek, koper;
- ROSÓŁ: tymianek, bazylia, lubczyk.
DO ZAPIEKANEK: - cząber, czosnek, kolendra, lebiodka, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, tymianek, szałwia, koperek, komosa.
|