Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Spirala - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-10-31, 22:03   #931
głodzilla
Przyczajenie

Dot.: spirala-co i jak

Witam Panie Doktorze!

Piszę, ponieważ potrzebuję porady specjalisty: po kilkuletnim stosowaniu tabletek zrezygnowałam z nich (całkowity brak ochoty na seks, poziom enzymów wątrobowych dwukrotnie przekraczający górną granicę, problemy z tyciem, gdy wcześniej byłam wręcz chuda). Plastry podobno też potrafią powodować spadek libido, więc z nich z góry zrezygnowałam - po roku od rezygnacji z tabletek libido minimalnie wzrosło, więc nie chciałabym tego zepsuć. Mój partner niestety źle znosi stosowanie prezerwatyw. Poza tym z uwagi na przyjmowanie leków antydepresyjnych potrzebuję pewnej metody antykoncepcji.

Chciałabym stosować spiralę, ale po pierwsze nie rodziłam, po drugie mam dość obfite krwawienia miesiączkowe, ponadto bardzo bolesny okres. Czy mimo to mogę stosować spiralę? Jeśli tak, to jaką? Słyszałam o jakiejś spirali dla nieródek (gyno-fix?)- czy mimo bolesnych i obfitych okresów mogłabym ją stosować? Czy u nieródek można stosować spiralę Mirena? Jakie jest ryzyko uszkodzenia szyjki macicy lub samej macicy przy zakładaniu spirali? Bardzo proszę o odpowiedź.
głodzilla jest offline Zgłoś do moderatora