2005-08-03, 22:22
|
#10
|
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 588
|
Dot.: Pierogi z mięsem
o soi : http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=14
"soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków - groch i fasolę. Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu).
Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg)."
Moja mama dodaje soje do kotletow, pierogow.
pierogi jak zrobiłam:
tacka serc drobiowych
tacka żoladków drob.
1/2 tacki watróbek drobiowych (pól bo mogą powodowac gorzkawy smak)
duza garsc skrawków z indyka
2 plastry karkowki, po 2 cm
2 grasci soi lub soczewicy
włoszczyzna jak w peczku: 3 marchewki, 3 pietruszki, kawalek selera
2 cebule
Soje namoczyc na noc, albo jeszcze wczesniej.
Mieso ugotowac z warzywami, jak na zupę, z listkiem, zielem, vegetą.
Soje ugotowac osobno. Cebulke przesmazyc (ja na smalczyku ze skwarkami - ma fajny smak).
Jak sie ugotuje , wyjąć i wystudzić. Wszytsko zmielic, mieso, warzywa, cebulkę, soję.
Doprawic pieprzem ziołowym, do smaku solą. Wyrobić i już.
Soi nie czuc w smaku,a jest zdrowa.
Tyle narobiłam ze chyba zamrożę.
|
|
|