Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pierogi z mięsem
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-03, 22:22   #10
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 588
Dot.: Pierogi z mięsem

o soi : http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=14

"soja zawiera bardzo dużo białka, nawet do 40%, które jest wartościowe, a jego skład aminokwasowy jest najbardziej spośród produktów roślinnych zbliżony do białka mięsa. Pod względem zawartości białka soja przewyższa swoich bliskich krewniaków - groch i fasolę. Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu).

Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg)."

Moja mama dodaje soje do kotletow, pierogow.

pierogi jak zrobiłam:
tacka serc drobiowych
tacka żoladków drob.
1/2 tacki watróbek drobiowych (pól bo mogą powodowac gorzkawy smak)
duza garsc skrawków z indyka
2 plastry karkowki, po 2 cm
2 grasci soi lub soczewicy
włoszczyzna jak w peczku: 3 marchewki, 3 pietruszki, kawalek selera
2 cebule

Soje namoczyc na noc, albo jeszcze wczesniej.
Mieso ugotowac z warzywami, jak na zupę, z listkiem, zielem, vegetą.
Soje ugotowac osobno. Cebulke przesmazyc (ja na smalczyku ze skwarkami - ma fajny smak).
Jak sie ugotuje , wyjąć i wystudzić. Wszytsko zmielic, mieso, warzywa, cebulkę, soję.
Doprawic pieprzem ziołowym, do smaku solą. Wyrobić i już.
Soi nie czuc w smaku,a jest zdrowa.
Tyle narobiłam ze chyba zamrożę.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując