2007-11-01, 16:54
|
|
Zakorzenienie
|
RETINOIDY a soczewki kontaktowe
Witam,
buszując po siedzi w poszukiwaniu informacji nt retinoidów, którymi kurację przeciwtrądzikową rozpoczęłam (ISOTREXIN, raz dziennie, wieczorem), natknęłam się na artykuł: http://www.luszczycalublin.republika.../retinoidy.htm
We wstępie w działaniach nieporządanych są tam m. in. "przemijające zmętnienia rogówki lub owrzodzenia rogówki, nietolerancja szkieł kontaktowych".
W rozdziale TRĄDZIK POSPOLITY (ACNE VULGARIS) pisze tylko: "Lek ten wywołuje wiele objawów ubocznych, zależnych od dawki i czasu terapii.
Najczęstsze z nich to:
1. Powikłania skórno-śluzówkowe: wysychanie i złuszczanie czerwieni wargowej, zapalenie spojówek i brzegów powiek, suche zapalenie błon śluzowych nosa (krwawienia z nosa), suchość i rumień skóry twarzy.
2. Objawy narządowe: bóle głowy, bóle mięśni, bóle lub sztywność stawów i dolnego odcinka kręgosłupa, pseudotumor cerebri.
3. Zaburzenia biochemiczne: wzrost stężenia bilirubiny, kwasu moczowego, transaminaz, trójglicerydów, cholesterolu oraz jego frakcji (HDL, LDL)."
Natomiast w ulotce ISOTREXINU:
"może spowodować lekkie pieczenie i uczucie ciepła na skórze, szczególnie przy pierwszym zastosowaniu. W okresie kilku pierwszych tygodni leczenia może również pojawić się łuszczenie i zaczerwienienie skóry. Odczyny te są normalne, jeśli trwają dłużej lub wystąpi ich nasilenie lek należy używać rzadziej lub przerwać terapię na kilka dni, a następnie rozpocząć ją ponownie. W przypadku silnego pieczenia lub łuszczenia, czy INNYCH OBJAWÓW NIE WYMIENIONYCH W ULOTCE należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym"
W związku z tym mam pytanie:
Czy te "inne objawy nie wymienione w ulotce" to właśnie te o których pisze autorka artykułu?
Mam bardzo dużą wadę wzroku, noszę soczewki i nie wyobrażam sobie bez nich życia Gdyby miała u mnie wystąpić nietolerancja, to wolę mieć pryszcze, a lek odstawić..
Poradźcie coś, błagam. Może ktoś nosi soczewki i smaruje się ISOTREXINEM?
|
|
|