2016-03-03, 09:00
|
#1640
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 121
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
Napisane przez carolyna86
minthema i Iwoka, dziękuję za gorącą dyskusję nt.mojego menu.
Tak, serio takie mam porcje, to są moje możliwości pasibrzuszkowe, najadam się pod "fulla" - schudnąć, nie schudnę, bo moja waga utrzymuje się od ok.1,5roku (wcześniej ciąża więc, nieco to inaczej wyglądało)  aczkolwiek trapi mnie to że ciężko mi przytyć, może powinnam więcej w siebie pakować...
także dzięki za wszelkie sugestie
moje inne menu na P:
- I śniadanie - jajecznica z 3 jajek z kiełkami rzodkiewki i 1 bułka z masłem;
- II śniadanie - banan i kiwi
- lunch - makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, i kurczakiem;
- obiad - zupa warzywna
- podwieczorek - 2 kawałki piernika i koktajl z pietruszki i jabłka
- kolacja - szklanka kefiru, 3 kanapki z białym serem, szynką domową i rzodkiewką
|
To wygląda całkiem dobrze, ale kalorie musisz liczyć sama, bo nie wiadomo ile tam zjadłaś czego.
Jak masz problemy z chudnięciem, to warto sie zainteresować czy nie ma nadczynności tarczycy. To taki cichy morderca. Daje na oko pozytywne objawy (niska waga, ładna cera) ale niszczy od środka organy wewnętrzne, kości.
Możesz też spróbować pobudzać ciało do nabierania masy sportem, napisałaś ze ćwiczysz, ale nie napisałaś jak.
Przy niskim poziomie hemoglobiny, zrezygnowałabym z nabiału, a widzę że zjadasz go sporo. Niestety on blokuje przyswajanie żelaza. Tak samo należałoby odstawić napoje z kofeiną i teiną.
Jedz dużo ciemnozielonych warzyw, z mięs wybieraj te czerwone a nie kurę. Lepiej wołowinę, udźce indycze, kaczkę, gęś, perliczki, dziczyznę, z białych mięs: królika
+ raz w tygodniu wątróbkę.
Każde danie mięsne/ze strączków/jaj z dodatkiem surowych lub kwaszonych warzyw- wit C wspomaga przyswajanie żelaza.
+ pestki dyni, sezamu, strączki i kasze : gryczana, jaglana, jęczmienna, quinoa
__________________
Cava
Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
|
|
|