Witam
Na wstępie powiem, że czytałam większość tematów o wągrach/zaskórnikach. Szukałam na ten temat bardzo dużo i... niestety niewiele znalazłam. Większość wątków to coś w stylu: mam wągry pomóżcie mi! I odpowiedzi w stylu: ja też mam i mi też pomóżcie! Wiem, że ten temat to też: "Pomóżcie!", ale mam kilka konkretnych pytań..
Zacznę od tego, że kilka lat temu pojawił się u mnie trądzik. Mniej więcej trzy lata temu zaczął "znikać" - krostki pojawiały się rzadko, ale pozostawiały po sobie czerwoną plamę, która znikała, ale po bardzo długim czasie. Teraz krostki pojawiają się naprawdę sporadycznie; nadal zostawiają po sobie ślad.
Jak nietrudno zgadnąć, mam cerę mieszaną(a tam, gdzie są tłuste partie, jest NAPRAWDĘ tłusta - to wykazało nawet komputerowe badanie:/) I oczywiście... wągry/zaskórniki. Czarne. Robiłam już różne rzeczy, żeby się ich pozbyć: kosmetyczka (z góry mówię, że na wyciskanie nigdy więcej nie pójdę!), petroleum+olejek pichotowy (trochę pomagał, ale myślę, że jego działanie to po prostu... etanol - petroleum ma go w sobie 48%, a jak wiadomo alkohol rozpuszcza tłuszcz, więc równie dobrze można pewnie użyć spirytusu...) różnego rodzaju kosmetyki, które miały to rzekomo usunąć. Byłam u dermatologa, przepisała mi Locacid - trochę rozjaśnił przebarwienia, i tyle. Dostałam niedawno od koleżanki Boreade 12 (12% AHA), ale właśnie wyczytałam w Shapie, że AHA rozpuszcza się w wodzie nie rozpuszcza tłuszczu, natomiast BHA rozpuszcza i ma rzekomo usunąć zaskórniki. Tu jednak wg mnie jest problem - czarne punkciki, i ropne "syfy" to zaskórniki. Dlatego, kiedy producent obiecuje, że produkt usuwa zaskórniki (tak jak np effaklar K) to skąd mogę wiedzieć, które ma na myśli?
Czytałam też o brevoxylu - czy on usunął którejś z was te czarne kropki?
Czy zabiegi w stylu easy peel złuszczają skóre na tyle mocno, żeby usunąć czarne wągry? Czy mikrodermabrazja je usunie?
Czy wiecie, gdzie w Warszawie wykonuje się zabiegi laserowego usuwania zaskórników? Czy któraś z Was poddała się takiemu zabiegowi? Pomógł? Szukałam takich zabiegów w internecie, i nie mogę znaleźć! Znalazłam stronę jakieś cetrum laseroterapii - dr, który wykonuje te zabiegi, pojawia sie czasem w wwie - jak zapytałam go o koszt, to powiedział, że konsultacja kosztuje 100zł. Wg mnie to bezczelność! Konsultacja powinna być darmowa... Pójdę na konsultację, wydam stówe, a on mi potem zaśpiewa np 800 zł za jeden zabieg... albo nawet 300 i powie ze zeby byly efekty to musze przyjs jeszcze z 3 razy... i skad ja wezme tyle kasy?! a stówe strace:/
Proszę o pomoc...