2016-03-05, 22:28
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: prośba o napisanie za kogoś pracy.
Cytat:
Napisane przez kobieeta
Witam, mam prośbę o radę, bo jestem trochę miedzy młotem a kowadłem. Od niedawna pracuję w nowej firmie. Ostatnio "wysoko postawiona" osoba z pracy poprosiła mnie o napisanie za niej pracy na studia... Z jednej strony boję się, że jeśli tego nie zrobię, to ona w jakiś sposób może się na mnie mścić i zaszkodzić mi. Z drugiej strony nie mam absolutnie ochoty tego za kogoś pisać. Jeszcze by tego brakowało... Ja na moich studiach radziłam sobie sama, nawet do głowy by mi nie przyszło prosić kogoś o napisanie za mnie pracy. Poza tym teraz byłaby to jakaś krótka praca a za chwilę co? pracę magisterską bym miała za nią napisać? Dlatego mam teraz dylemat. Gdybym nie była od tej osoby w jakikolwiek sposób zależna w życiu nie zgodziłabym się na to. Poradźcie co byście zrobiły na moim miejscu. Zaznaczam, że ona nie chce pomocy przy pisaniu tylko chce zwalić na mnie całą robotę, a poniedziałek już niedługo i na pewno zapyta co i jak.
|
Nie, nie i jeszcze raz nie. Zgodzisz się na takie coś raz i masz przesr... Już pomijając fakt, że to zwyczajnie nieuczciwe, jest to również ogrom pracy. Chcesz robić za jelenia siedzącego za kogoś po nocach? Zgódź się. Chcesz być człowiekiem z zasadami, który wykonuje tylko pracę, za którą otrzymuje wynagrodzenie? Odmów. Po prostu nie i tyle. Zresztą, póki ta osoba nie zapyta Cię ponownie, nie poruszaj sama tematu. A jak poruszy, to po prostu powiedz, że nie, nie tłumacz dlaczego nie. Po prostu nie.
|
|
|