Dot.: ciasto z mikrofali- prosba
Ciasto z kuchenki mikrofalowej
Składniki:
- 1 tabliczka czarnej czekolady (100 g)
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 60 g mąki
- 50 g mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 lyżki wody
Sposób przyrządzania:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego naczynia, dodać 2 łyżki wody i masło, rozpuścić w kuchence (1.5 min.), dokładnie wymieszać na gładką masę.W misce ubić do białości jajka z cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i prosek do pieczenia.Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę, jeszcze raz delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem pergaminowym, posmarować masłem, wlać ciasto.Piec w kuchence mikrofalowej 6 min.Wyjąć z formy po przestudzeniu.Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.Uwaga 1. Ciasto bardzo rośnie. Przygotowuję je w formie o wymiarach: dł. 26 cm.; szer. 12 cm.; wys. 7 cm.Uwaga 2. Orzechy można zastąpić migdałami lub wiórką kokosową.
Autor: Joanna Tronina-Petit
|