Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - skończone studia-co dalej?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-11-07, 09:15   #3
xyoko
Zakorzenienie

Dot.: skończone studia-co dalej?

Cytat:
Napisane przez martul Pokaż wiadomość
witam!
właśnie się zastanawiam
pytanie kieruje do osób które studiowały poza miejscem zamieszkania
koniec studiów praca obroniona i co dalej?zostajecie/zostaliście w tym mieście gdzie studiowaliście?czy tez wracacie szukać pracy w rodzinnym mieście?same? z tż?
ja w tym roku skończyłam studia, oboje z tż pracujemy mieszkamy w wynajętym pokoju i zastanawiamy się czy jest sens?czy brać kredyt na własne mieszkanko?czy wracać do rodzinnego miasta gdzie mieszkanko mamy ale z pracą trudniej?co potem?zakładać rodzinę w dużym mieście gdzie zawsze można "podrzucić"dziecko mamie bądz teściowej na parę godzin?czy opiekunka lub żłobek w dużym mieście?

jakie macie zdanie?
Ja mam jeszcze 2lata do końca studiów w "obcym" mieście. Na samym początku studiowania myslałam, że tu zostanę, po jakimś czasie zmieniłam zdanie. Chcę wrócić do mojego miasta, tam znaleźć pracę, mieszkanie itd. U mnie wygląda to trochę inaczej, bo mój TŻ cały czas mieszka i pracuje w moim rodzinnym mieście. Wprawdzie rozmawialiśmy na ten temat i on był gotowy do przeprowadzki tutaj, gdybym chciała, ale zdecydowałam inaczej. Oboje mamy tam rodziny, znajomych i już teraz tęsknię. Będzie mi szkoda zostawiać znajomych ze studiów, ale pewnie i tak każdy pójdzie w swoją stronę a z tymi bliskimi będę miała kontakt tak czy inaczej.
xyoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując