Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - płaskostopie u 4-latki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-06, 09:51   #3
Ewas1
Rozeznanie

GG do Ewas1
Dot.: płaskostopie u 4-latki

Ja gdy byłam mała chodziłam na rehabilitację, a w domu z mamą robiłam ćwiczenia np: rolowanie palcami stóp rozwiniętego bandaża, chwytanie i podnoszenie woreczków z groszkiem , chyba jeszcze było chodzenie na zewnętrznej stronie stóp. Potraktuj to jako zabawę z córcią. Tu jest link do strony ze zdjęciami : http://www.gimnastyka.desk.pl/p_plasko.htm
A tu z innej strony ( http://www.awans.net/strony/profilak...udzinska1.html ) :
Najskuteczniejszą metodą leczenia płaskostopia są ćwiczenia wysklepiające stopę. Oto kilka przykładowych ćwiczeń możliwych i łatwych do wykonania w warunkach domowych:

1. Pozycja wyjściowa siedząca - przed dzieckiem garść kasztanów, kangurki (piłeczki), guziki lub inne drobne przybory. Palcami prawej i lewej stopy układamy: dziewczynki - kwiatka, chłopcy - samochód.
2. Pozycja wyjściowa - postawa stojąca - ruchami gąsienicy (pełzając) przemieszczamy się do przodu.
3. Pozycja wyjściowa – postawa stojąca - rolowanie kocyka lub ręcznika palcami stóp.
4. Marsz w wysokim wspięciu na palcach.
5. Pozycja wyjściowa siedząca, stopy trzymają stroną podeszwy piłkę – podrzucanie piłki stopami do rąk.
6. Siad na krzesełku – przed dzieckiem na podłodze kartka z bloku, między 1 i 2 palcem stopy ołówek (trzymany dość mocno) – rysowanie prawą nogą imienia, lewą nazwiska.
7. Siad na krzesełku, zakładanie skarpetki palcami prawej stopy na lewą nogę i odwrotnie (skarpetka musi być dość luźna).
8. Zabawa w „dźwig” - stajemy na jednej nodze, palcami drugiej nogi podnosimy woreczek (towar ) w górę przekładając go na inne miejsce (statek ).
9. Leżenie tyłem (na plecach) - w palcach stóp woreczki – wykonujemy rowerek, starając się nie wypuścić woreczków. „Jedziemy na wycieczkę w góry”.
10. Postawa stojąca na gazecie –stojąc na prawej stopie zapobiegamy przesuwaniu się gazety, lewa stopa ruchem chwytnym rozrywa gazetę na drobne kawałeczki .

Pozdrawiam Ewa
Ewas1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując