2007-11-13, 09:01
|
|
syla_b
|
Dot.: Grudki/ krostki
Cytat:
Napisane przez truskaffka
hej dziewczyny
sa to prosaki  mozna je usunac tylko przez naklucie igla i lekkie wycisniecie..aczkolwiek proponuje udac sie do kosmetyczki..zrobi to na pewno lepiej i nie pozostawi zadnych blizn 
nawilzanie nic nie pomoze, ani zadne kremy... tylko usuniecie mechaniczne.
prosaki - niewielkie, położone powierzchniowo torbiele naskórkowe, licznie występujące na skórze twarzy (na powiekach, policzkach, skroni) oraz genitaliach, a także często w bliznach. Torbiele powstają w wyniku zatrzymania wydzieliny gruczołów łojowych i potowych. Powodem ich powstania jest zahamowanie wydzielania łoju w wyniku nadmiernego rogowacenia ujścia mieszka włosowego. Taki "zakorkowany" gruczoł w dalszym ciągu produkuje wydzielinę, która nie może się wydostać na zewnątrz i zbiera się pod naskórkiem. A "na skórze" pojawia się nieco wypukła, często biaława lub żółtobiała grudka, z której, jeśli się ją "pomęczy", wychodzi biała, gęsta masa.
|
W moim przypadku kosmetyczka nie pomogla, jeśli chodzi o przekłucie to sie zgadzam tylko w taki sposób mozna sie tego pozbyć. Czy prosaki do konca nie jestem pewna, czytałam o tym ale jakoś mnie to nie przekonalo. I akurat w moim przypadku nawilżanie, zmiana diety i duzo wody działa. jest ich coraz mniej na chwile obecna prawie wcale. Ale jak powróce do zlych nawyków znowu sie pojawia jesstem pewna.
|
|
|