|
Dot.: Skąd bierzecie Retin-A, czy jest jakiś zamiennik?
MArta, kupiłaś super zestaw, ale nie wszystko na raz, bo obedrzesz sie ze skóry.
Jesli nie stosowałas wczesniej retinoidów (czyli: retinolu, retinaldehydu albo tretnoiny) to nie mozesz pojechac po całości z retinem a włącznie.
Zaczynamy od czegos w miare łagodnego - czyli albo ELougae albo DIacneal. Elouage moze zostaw sobie na wisne'lato jako podtrzymanie efektów kuracji retinoidowej, albo wykorzystaj pod oczy jesli koniecznie chesz juz teraz.
Ja bym zaczeła od Diacnealu co 2-3 dni. Pamietaj (wątek o Diacnealu), ze to jest bomba z opóźnionymz apłonem. Najpiewr ślicznie wygłądza skórę, zaczynay coraz częściej i częściej, a potem obłązimy ze skóry bądź tez dopada nasz wielkie podraznienie, przesuszenie i "efekt staruszki" (pisze z autopsji). Dlatego nawet jesli na poczatku będzie śłicznie i ładnie - stosujemy z przerwami. W noce bez diacnealu - nawilżacz o prostym skłądzie.
Mysle, ze po 6-8 tygodniacvh mozesz stopniowo wprowadzic Retin A, raz w tygodniu, Uwierz mi, mam skóre zaprawioną Effaclarem, DIacnealem, ale retin mogę max 2 razy w tygoniu, bo skóra sie podraznia (zwłaszcza okolice oczu i powieki).
Redermic zostaw sobie na rano, pod filtr. Oczywiecie, o ile bedziesz go mogłą uzyc, niektórze nie sa w stanie nalozyc kremu z witamina C jesli stosuja retonoidy czy kwasy (szczypie).
Jesli chodzi o zanieczyszczone pory - pewnie wiesz juz, ze skora moze zacząć sie oczyszczac (wysyp). Nie jest to jednak reguła, nie kazdy przez to przechodzi.
Co do usunięcia zanieszyszczen - Diacneal lepiej radzi sobie z podskórnymi grudkami (zaskórniki zamknięte). jesli Twoja przypoadłością sa zaskórniki otwarte (zczarne kropeczki) to lepiej zainwestowac w cos z kwasami BHA/LHA.
|