Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak sie ubierać na narty/deskę? Początkująca
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-11-13, 11:36   #5
...:::oblabobla:::...
Zakorzenienie

Dot.: Jak sie ubierać na narty/deskę? Początkująca

Mieszkam w górach więc ze sportami zimowymi mam wiele wspólnego
Spodnie najlepiej z Gore-Tex`em, albo jakąś wodoszczelną membraną, bo szczególnie na początku większość czasu spędza się na pupie i kolanach Kurtka obowiązkowo z dłuższym tyłem, żeby wolniej przemokły spodnie i ze śniegołapem- on się na prawdę przydaje Dobrze też zwrócić uwagę na to, żeby na rękawie, przy nadgarstku miała kieszonkę na karnet (teraz większość wyciągów ma czytniki magnetyczne/elektroniczne i nie trzeba wyciągać karnetu z kieszeni, bo czytnik wyłapuje go przez kieszeń) Od tradycyjnych karnetów się powoli odchodzi, chociaż często breloczek na karnet (taki z wyciąganą linką) jest niezastąpiony. Jak jest świeży śnieg, to jest miękki, ale jak się ktoś uczy jeździć na lodzie to niezastąpione są ochraniacze na kolanach (nie widać ich pod spodniami, a bardzo chronią przed ewentualną kontuzją). Rękawiczki muszą być wysokie, na deskę są specjalne rękawiczki z usztywnieniem nadgarstka (wyciągane szyny)-na początku często się upada na nadgarstki i kolana, skarpetki mogą być wysokie i ciepłe. Chociaż buty na deskę są ciepłe, a na początku bardzo dużo się podchodzi, więc jest wręcz gorąco Szalik, ok, ale lepszy nawet byłby po prostu golf Czapka/opaska- obojętne, wiele osób nareszcie zaczyna jeździć w kasku (gdybym dalej jeździła na snowboardzie/ teraz jeżdżę na snowblade`ach, to bez kasku bym nie wyszła na stok, raz jakiś turysta we mnie wjechał i uderzyłam głową w lód tak mocno, że gwiazdki zobaczyłam)