|
Dot.: Próbki,mini zamówienia,promocje,kody - gdzie co można tanio dostać+OT cz.XXVII
Cytat:
Napisane przez Rotkohl
U mnie są ciapy
Natomiast pantofle i laczki to są półbuty - laczki ma ironiczny wydźwięk i dotyczy tylko mężczyzn, jak się za bardzo wystroją
jeszcze brejdak i brejdaczka są mało zrozumiałe poza Lublinem.
W okolicach Warszawy słyszę właśnie najbardziej drazniacy mnie regionalizm - na dworzu, nie na dworze tylko na dworzu. Na polu mi nie przeszkadza, ale na dworzu już tak 
|
Ja mówię zawsze na dworzu 
witam wszystkich
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------
Cytat:
Napisane przez AnoIi
Dzień dobry! 
Moi dziadkowie z kujaw używali jo. Innych regionalizmów nie pamiętam. Babcia do dziś zamiast tak mówi jo. Ma to nawet swój urok
Mój młody z ekipą mieli bazę. Super szałasiki w młodym lasku i.... pojawili się bezdomni. Skąd??? jak??? No i nici z zabawy. Ostatnio u nas wilki się pojawiły, więc teraz też dzieciaków nikt nie puści
Ja mam ciągle ochotę poprawiać ludzi jak ktoś mówi "proszę panią". Od razu słyszę w głowie moją nauczycielkę, która mówiła "iiii iiii proszę pani". I jeszcze kłuje mnie oczy ta kreseczka nad tyś. Bo skąd w słowie tysiąc znalazło się ś z kreseczką 
|
Mój brat też co zawsze z kolegą jakiś lepszy szałas w lesie zrobił to się tam im ktoś wprowadzał
|