Dot.: Strony z ciekawostkami, wiedzą szkolną, użteczną
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;58470526]Do podstawowej to chyba tylko podręczniki, albo jakieś szkolne sciaga.pl, bryk.pl, czy coś w tym stylu.
Z "naukowych" sama lubię kopalniawiedzy.pl. Ogólnie ta strona fajnie się rozwinęła, czytam ją od wielu lat.
Kiedyś lubiłam ahistoria.pl i swiatowidz.pl, ale odkąd autor wydał książkę przestał dodawać cokolwiek. Kiedyś jeszcze pisywał dla interii, nie wiem, czy wciąż to robi.
Z historii - histmag.org, historycy.org (forum), phw.org.pl, ciekawostkihistoryczne.pl , historykon.pl.
W zakresie szeroko rozumianej historii (bardzo szeroko rozumianej) mam tego trochę więcej. Jeśli kogoś to trochę bardziej interesuje, to mogę wrzucić kilka linków, ale jak tylko tak ogólnie, to chyba bez sensu.[/QUOTE]
To ja się może podepnę z pytaniem - niedługo przeprowadza się do mnie koleżanka z Tajlandii, która o historii Polski wie dokładnie nic. Sama nie jestem z historii wybitna, więc szukam jakiegoś dobrego źródła. Nie chodzi mi o wikipedię czy inne suche fakty, daty, liczby, tylko np. chciałabym taką historię drugiej wojny światowej w Polsce w pigułce itp. Chodzi o to, żeby komuś opowiedzieć o tym co się działo w Polsce, żeby nie walnąć jakiejś gafy, ale też żeby nie było to zbyt podręcznikowo-szkolne.
|