Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rady dla studentek - o studiach, mieszkaniu, codzienności
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-08-10, 11:50   #91
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Studia...

Cytat:
Napisane przez svenja
Nie dramatyzujmy Akurat studia filologiczne sa dosc specyficzne... Nie chce generalizowac, ale ja po prostu nie chodzilam na czesc wykladow (wolalam zdobywac doswiadczenie, pracowalam w tlumaczeniach), byly smiertelnie nudne (jezykoznawstwo) notatki mialam od mojej kochanej przyjacioly , ktorej w zamian za to znajdowalam uczniow do korepetycji. 2 miesiace przed sesja bralam od niej notatki, rozszyfrowywalam jej pismo, a potem rylam intensywnie przez miesiac, czasem krocej. Nigdy mnie ta technika nie zawiodla, a wierzcie mi, na filologiach trzeba sobie przyswoic mnostwo informacji, szczegolnie z jezykoznawstwa. Generalnie uczylam sie tylko na sesje (poza pierwszym rokiem, tu sie zajezdzilam dosc mocno) i nie zaluje. Teraz ja i moja przyjaciola konczymy studia. Ja mam doswiadczenie na koncie, bo pracowalam, ona nie miala czasu bo non stop siedziala w notatkach i ksiazkach. I ostatnio mi powiedziala, ze czuje sie jak frajer. Troche przesadza, ale fakt faktem, mnie bylo latwiej znalezc prace niz jej.
I jestem pewna, ze obronimy sie na te sama ocene, no i bynajmniej nie czuje sie od niej glupsza, bo na studiach zajelam sie tak naprawde tylko literatura, bo to mnie interesowalo
Ale ja nie idę na filologię tylko na kulturoznawstwo... na UW nie ma takiego kierunku jak filologia hiszpańska
Mój program ma wyglądać tak:
http://www.iberystyka.uw.edu.pl/program/?plik=h01.html

Bardzo się różni od filologii?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując