Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zero Waste/Less Waste i świadomość ekologiczna.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-04-12, 19:52   #2
ineska86
Rozeznanie

Dot.: Zero Waste/Less Waste i świadomość ekologiczna.

Dołączam się do wątku Tematyka bardzo mnie interesuje, choć jestem początkująca w temacie i na pewno wiele zmian przede mną.

Moje sposoby obecnie na zmniejszenie ilości śmieci:

- praktycznie nie kupuję batoników, jogurcików, małych przekąsek pakowanych w plastik,
- zwracam uwagę na opakowanie - im mniej "mieszane" - plastik z aluminium i kartonem - tym łatwiej je zrecyklingować,
- zawsze mam w torebce mini torbę na zakupy (wielorazową), praktycznie do zera ograniczyłam przynoszenie do domu reklamówek, kupując ubrania w sieciówkach czy SH "odmawiam" wzięcia reklamówki
- produkty typu kasze, płatki owsiane staram się kupić w dużym opakowaniu, przesypuję do słoików w domu, nie wybieram kaszy czy ryżu w małych woreczkach i kartonach,
- do pracy zawsze robię swoje jedzenie i od pewnego czasu staram się je nosić w wielorazowym pojemniku,
- do kawy, którą czasem mam ochotę pić na mieście, używam wielorazowego kubka z "dobrego" plastiku (kupiony w TkMaxx)
- kubeczek menstruacyjny,
- poza kilkoma dniami w miesiącu zrezygnowałam z wkładek higienicznych,
- chusteczki kupuję w kartonowych pudełkach w dużej ilości sztuk (niestety jestem alergiczna i często używam chusteczek) - wiem że to może marne rozwiązanie, ale przynajmniej nie produkuje się foliowych opakowań po chusteczkach 10 szt.,
- praktycznie nie kupuję wody butelkowanej (przekonałam się do kranówki, ale wiem że nie wszędzie jest dobra),
- gdy zdarza mi się wpaść do marketu po jabłko czy kiść bananów nie pakuję tego w foliówki,
- SEGREGUJĘ ŚMIECI! i nie odwiodą mnie od tego żadne argumenty że śmieci jada potem jedną śmieciarką, one i tak trafiają na sortownię gdzie są ręcznie segregowane...

Ogółem staram się konsumować MNIEJ, jeść jak najmniej przetworzonych - pakowanych produktów, redukować ilość kosmetyków kupowanych regularnie.

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Selva Pokaż wiadomość
2. Wielorazowe płatki kosmetyczne (o dziwo wystarcza mi jeden!)
Możesz napisać coś więcej o nich?