Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sierpnióweczki 2016! Część III.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2016-04-15, 15:57   #4857
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość

łoo nieźle.. a miałam Cię podpytać nt kota własnie.. jakie pomysły na oduczenie spania w naszym wyrku? już i tak jest postęp bo śpi w nogach a nie na samym środku.. i drugie pytanie jaka metoda na robienie dwójki obok kuwety? czytałam, że druga kuweta..mój to jest taki dziwny, że ja mam wrażenie, że jemu jakbym postawiła drugą to zrobiłby raz do drugiej a potem by robił dalej obok.ogólnie jakby się przydził i jak się załatwi to stoi obok i szura pazurem, żeby przyjśc i sprzątnąć po nim.. a i toxo nie mam..w ciąży sprzątam po kocie, bo nie będą klocki leżały i czekały na męża do 20tej.. oczywiście to nie jestem przykładem do naśladowania,żeby było jasne

Kupy lepiej sprzątać od razu Oocysty toxoplasma gondii staję się aktywne po 72 h, tak więc musiałabyś 3 doby kuwety nie sprzątać, żeby się zarazić, ale ja uważam, że nie ma co i kupy najlepiej sprzątać od razu, a potem dobrze umyć ręce. Ja także sprzątam sama, a także myję tyłki, jeśli zdarzy się wypadek. Tak naprawdę, żeby zarazić się toxo to trzeba byłoby zjeść kocią kupę albo przenieść aktywne oocysty z ręki do ust (czyli wracamy do higieny i mycia rąk).

Przyczyn załatwiania się poza kuwetą może być dużo-kocia toaleta to złożony temat Po pierwsze-masz pewność, że go nie boli nic? Że kuweta nie zaczęła mu się źle kojarzyć (jak kot na robaki może wycinać takie numery, ale także po jakiejś traumie-np. mega biegunce, przy której wypróżnianie go bolało->kojarzy kuwetę z bólem, więc robi qupala poza nią? Może nie odpowiadać mu miejsce postawienia kuwety (np. za bardzo na widoku), może mu się żwirek odwidział, może jest nasikane, więc on nie chce w takiej zasiuranej kupy robić, a może w ogóle odwidziało mu się robienie siku i kupy do jednej kuwety-wtedy trzeba postawić drugą. Na razie, jeśli wykluczasz problemy zdrowotne, a także zwykły wypadek (moim kotom czasem kupa odpada od tyłka po wyjściu z kuwety...) to jeśli znajdziesz kupę obok kuwety, to włóż ją do niej i wsadź do środka kota, żeby zobaczył, gdzie ta kupa powinna być. Jeśli to nie pomoże, to zaczyna się kombinowanie z miejscem, żwirkiem, drugą kuwetą itp. Drapanie pazurem oznacza, że jednak ma resztki przyzwoitości i próbuje ją zakopać

A co do oduczania-najlepiej zamykać sypialnię/pokój w którym śpicie i konsekwentnie kota do nie wpuszczać. Kot nie zakuma, że raz mu wolno wchodzić, a raz nie, więc zakaz musi obowiązywać 24/h. Na początku może się buntować (jak każdy, komu odebrano przywilej), ale to trzeba przetrwać i nie reagować (na wycie, miauczenie, drapanie w drzwi-ewentualnie otworzyć drzwi, syknąć, pogonić, ale najlepiej ignorować). Dlaczego chcesz kota oduczać spania w łóżku? Bo rozumiem, że jakiś czas mu wolno było?

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Co do Majówki, u Nas brak planów, zostajemy raczej na 99 % w domu.
Wszędzie takie dzikie tłumy, że się odechciewa a i pogoda w ostatnich latach na majówkę była paskudna
No co Ty, w zeszłym roku była piękna pogoda! Ja się nawet kąpałam w Solinie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
O jezu strasznie szybko!!!
Dziś o 17.00 połówkowe!! trzymajcie kciuki
Ja też. Sapię jak stary dziad już po krótkim spacerze. Kciuki trzymam
znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora